Za migraci do basy. Dánská politička neuznala dětské sňatky

14.12.2021 12:14

60 dní vězení. To je dle deníku New York Times trest pro bývalou dánskou ministryni, která prosazovala tvrdý přístup vůči migrantům. Vězení ji čeká za to, že rozdělovala manželské páry, v nichž byly dívky nezletilé. „Já si svůj trest odsloužím s hlavou vztyčenou a pak budu pokračovat dál,“ reagovala Inger Stojbergová. Říká, že nedělat nic by ji trápilo více.

Za migraci do basy. Dánská politička neuznala dětské sňatky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá dánská ministryně pro migraci, Inger Stojbergová

Téma migrace je díky situaci na hranici Běloruska, Polska a Litvy stále aktuální. Ovšem následky má i předchozí migrační vlna a to pro bývalou dánskou ministryni Inger Stojbergovou. Ta byla dle deníku New York Times odsouzena k 60 dnům vězení, protože dle soudu nelegálně rozdělovala migrantské páry, v nichž byly manželky nezletilé. Jedná se o „zločin“ z roku 2016, ministryní pro imigraci byla Stojbergová od roku 2015 do roku 2019.

New York Times, deník nakloněný spíše americkým Demokratům, Stojbergové vyčítá, že hájila „tvrdou migrační politiku, kterou jako příkladnou vyzdvihovali populističtí lídři a pravicové strany v mnoha evropských zemích“. A zmiňuje například, že v libanonském tisku zakoupila reklamu, která migranty odrazovala, migranty chtěla ubytovat na jednom z méně přístupných dánských ostrovů a když byla její nařízení schválena, tak „si na oslavu dala dort“.

Inger Stojbergová je dle listu velmi překvapená tímto rozsudkem, proti kterému se údajně už nemůže odvolat. „Na tuto možnost jsem skutečně nebyla připravená, protože jsem ji považovala za naprosto nereálnou,“ uvedla. „Ale tak to je, já si svůj trest odsloužím s hlavou vztyčenou a pak budu pokračovat dál,“ doplnila. Poslanci nyní budou řešit, zda může dále zasedat v dánském Parlamentu.

V roce 2016 po reportážích médií o praxi dětských sňatků Stojbergová prohlásila, že dánské imigrační úřady budou rozdělovat manželské páry azylantů, pokud je jeden z azylantů nezletilý. K rozdělení došlo podle New York Times u 23 párů, které dle deníku „utekly do Dánska, aby unikly před válkou v Sýrii a v Iráku“. „Musely být rozděleny, protože nebudu trpět, aby v mém systému docházelo k donucování,“ řekla tehdy ministryně. Jeden z párů, 26letý muž a jeho 17letá těhotná manželka, si pak stěžoval u ombudsmana, který separaci označil za nezákonnou. Ovšem bývalá ministryně si i po soudu stojí za svým. „Bylo by pro mě těžší žít s vědomím, že jsem tyto dívky neochránila, než s tímto,“ řekla po vynesení rozsudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…