Za neztišení reklam by televize mohly zaplatit až 5 milionů

23.01.2012 22:37

Řešit neúměrně hlasité televizní reklamy se rozhodl poslanec za ODS Václav Mencl. V připravené novele zákona o rozhlasovém a televizním vysílání se zasazuje o to, aby sponzorované televizní spoty byly stejně hlasité, jako program, který reklamě předcházel. V případě nedodržení nařízení by měl provozovatel zaplatit sankci počítanou i v řádu milionů korun.

Za neztišení reklam by televize mohly zaplatit až 5 milionů
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

„My v Poslanecké sněmovně navrhneme legislativní úpravu zákona, která dá základ k tomu, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělala technickou část, to je příslušnou vyhlášku, která to velmi přesně vymezí. Pokud by toho provozovatelé nedbali, tak je to i sankciováno. Navrhujeme sankci mezi 10 tisíci až 5 miliony korun,“ uvedl pro Český rozhlas poslanec Mencl.

Současné reklamy jsou v průměru až o šest decibelů hlučnější, než předchozí program, což je podle akustika Jana Stěničky poměrně dost.

„Kdo nepracuje s decibely, nemá správné logaritmické měřítko. Skok je o to horší. Veřejnoprávní stanice často nepoužívají vhodnou kompresi, tím je to ještě výrazněnější, než u komerčních stanic. Je to čistě technická záležitost, kdy stanice, protože si víc zakládá na penězích, využije technické možnosti a do stejného dynamického rozsahu dostane více muziky a více akustické energie. To je potom znát na projevu,“ vysvětlil Stěnička.

Náklady na „odhlučnění“ reklam navíc podle odborníka nejsou nijak výrazně vysoké, ale provozovatelé by zřejmě museli vyřešit nesrovnalosti, které by úprava vytvořila v uzavřených smlouvách.

„Téměř je to nulová ztráta. Může ale nastat na základě smluv podniků, které mají reklamu předplacenou. Ty podle dosavadní dohody budou počítat s vyšší intenzitou. Mohou mít programy vnitřně nějak upravené, to znamená, že by do nich musely ještě sáhnout, ještě uvnitř hotového díla je upravovat,“ doplnil akustik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…