Za plyn desetkrát víc. Šok německé rodiny. Scholz mezitím řeší Saúdy

26.09.2022 9:05 | Analýza

I přes hrozbu nedostatku energií a blížící se zimu se Německo stále odmítá vzdát svých klimatických cílů na dosažení uhlíkové neutrality, což již běžné domácnosti začínají pociťovat i desetinásobným zvýšením záloh za energie. Berlín se situaci snaží řešit za pomoci vyjednání nových dodávek plynu, avšak arabská cesta německého kancléře Olafa Scholze nedopadla zrovna nejlépe. Po jednání ve třech státech připluje s plynem jen jediná loď. Rýsuje se však nová německá závislost – po epizodě Berlína s ruským plynem by se tentokrát Německo mohlo upnout na Saúdskou Arábii.

Za plyn desetkrát víc. Šok německé rodiny. Scholz mezitím řeší Saúdy
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Letošní zima ještě neuhodila a Němci se již začínají seznamovat s prvními vážnými dopady energetické krize.

Země, která se roky upínala na plyn z Ruska a svoji zelenou politiku, je již z větší části závislá na obnovitelných zdrojích energií (ty se i bez započtení jádra podílí na výrobě elektřiny z 51 %) a elektřina vyrobená z větru v ní tvoří největší podíl energetického mixu (28 %). Hnědé uhlí zabezpečuje Německu 21 % výroby elektřiny a solární energie pak 12 %.

Samotný plyn se na německé výrobě elektřiny podílí jen z 11 %, přesto je situace na tamním trhu s elektřinou dosti kritická a jeho ceny obyvatele sousední země bez přehánění šokují.

Obavy o nedostatek energií se pro mnohé německé domácnosti změnily spíše v obavy z toho, jestli si budou moci v zimě dovolit vařit na plynovém sporáku. O plynovém topení ani nemluvě. Podle nejnovějších průzkumů očekává až 40 % lidí v Německu, že budou mít v nadcházející zimě problémy s placením účtů za energie, což se ve světle toho, že několik domácnosti již dostalo obsílky s novou výší záloh za energie, nejeví vůbec jako liché.

Lze očekávat, že problémy s placením složenek bude mít nemálo Němců, jelikož až polovina německých domácností používá k vytápění zemní plyn, který se zdražil nejvíce drasticky.

Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle upozornila na příběh, který přinesl rozhlas RBB, jenž popisuje aktuální překvapení z důsledků mnohaleté německé politiky v jedné z mnoha německých rodin.

Stanice popisuje, že domácnost z německé spolkové země Braniborsko nedaleko Berlína obdržela dopis od místního dodavatele plynu, který rodinu informoval o nadcházejícím zvýšení cen a žádal je, aby za zemní plyn na vytápění jejich rodinného domu na okraji Berlína platili 1515 eur (přes 37 tisíc korun) místo 143 eur (3500 korun). Nejde přitom o čtvrtletní zálohy, částku má rodina platit každý měsíc.

Ani obsílky na více než desetinásobné zvýšení měsíčních záloh, které v těchto dnech zaskočily nejednoho Němce, však neznamenají, že by Berlín chtěl uhnout ze svého harmonogramu přechodu k uhlíkově neutrální budoucnosti.

Němečtí představitelé nadále stojí za tím, že všechny energetické dohody budou zohledňovat plány země na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2045 a Berlín tak nadále vzhlíží ke svému cíli být bezemisní o pět let dříve než stanovil předchozí cíl, který tak chtěl učinit do roku 2050.

Kvůli těmto zeleným cílům v minulosti Berlín upadl do područí Moskvy, což se po zkrácení ruských dodávek ukázalo jako nepříliš promyšlený plán a německý kancléř Olaf Scholz se teď snaží hledat dodavatele fosilních paliv, kdekoliv to je možné.

Scholzovu pozornost si získaly také arabské státy a německý kancléř tak vyrazil na svou dvoudenní návštěvu regionu Perského zálivu.

Cestu hlavní německý představitel nemohl pojmout jinak, nežli „zeleně“, a tak v neděli zasadil strom v mangrovovém parku ve Spojených arabských emirátech, čímž symbolicky vyjádřil podporu ochraně životního prostředí. Pak již ale usedl jednat ke stolu o dodávkách zemního plynu, které mají do Německa proudit nákladními loděmi.

Německý kancléř na místě podepsal dohodu o spolupráci v oblasti energetiky s prezidentem země Muhammadem bin Zájidem Sultánem Nahjánem, po čemž německá energetická společnost RWE v neděli oznámila, že letos obdrží první dodávku zkapalněného zemního plynu od společnosti Abu Dhabi National Oil Company.

Z cesty tak Scholz podle agentury Bloomberg získal náklad jedné lodi o objemu 137 tisíc metrů krychlových a příslib dodávek v příštím roce.

Následná cesta do Kataru pak nepřinesla dle Bloombergu žádné další dohody. Německo a Katar jednají o dodávkách LNG již několik měsíců, přičemž Německo se zatím zdráhá zavázat k dlouhodobým kontraktům při rekordních cenách LNG.

Ekonom Lukáš Kovanda míní, že arabské země možná s větším uspokojením německé poptávky ještě počkají do příchodu chladnějšího počasí. „Kancléř Scholz vyrazil na Blízký východ, ale usmlouval jen jedinou loď se zkapalněným plynem. Katar zatím nic nepřislíbil. Zjevně Němce nechá ‚vycukat‘ a až se přiblíží zima, možná se v děsu upíšou k dlouhodobému kontraktu za rekordní cenu. Pro Katar by to bylo terno,“ komentoval.

Neméně zajímavá je ovšem i první sobotní zastávka německého lídra v Saúdské Arábii, kde se setkal s korunním princem Mohammedem bin Salmánem.

Scholz se po kritice toho, že tak jednal s korunním princem, jenž měl být zapojen do vraždy saúdského novináře Džamála Chášukdžího, dušoval, že neopomněl na „všechny otázky týkající se občanských a lidských práv“, ale specifičtější být nechtěl.

Scholz si zemi nechce příliš pohněvat proti Berlínu, jelikož právě Saúdská Arábie by se mohla stát novým německým „esem“ v přechodu na zelenou budoucnost, kterým bylo doposud Rusko.

Místo aktuálních problémů Německo v zemi dle agentury AP řešilo převážně dlouhodobé kontrakty a Scholz jednal o budoucí spolupráci na dovozu vodíku.

Právě vodík je totiž surovinou, která nahradí ruský zemní plyn. Dosažení uhlíkové neutrality do roku 2045 totiž dle Berlína vyžaduje přechod od zemního plynu k vodíku vyráběnému z obnovitelných zdrojů energie v nadcházejících desetiletích a Němci se netají tím, že považují Saúdskou Arábii za obzvláště vhodného dodavatele, jelikož má rozsáhlé oblasti vhodné pro levnou výrobu solární energie.

Do budoucna je tak dosti možné, že Moskvu v německé energetické závislosti nahradí Rijád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…