Za poklesem nezaměstnanosti je i lepší výkon ekonomiky, tvrdí analytici

10.05.2012 11:17

Za dubnovým poklesem nezaměstnanosti je vedle zahájení sezonních prací také nečekaně lepší výkon ekonomiky. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Firmy podle nich nová dlouhodobější pracovní místa sice příliš nevytvářejí, ale naštěstí ani výrazně neruší. Podstatnější zlepšení na trhu práce by ale prý mělo nastat až v příštím roce. Dubnový pokles míry nezaměstnanosti na 8,4 procenta je o desetinu procentního bodu lepší výsledek, než v průměru očekávali analytici.

Za poklesem nezaměstnanosti je i lepší výkon ekonomiky, tvrdí analytici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

"Míra nezaměstnanosti klesá vedle sezonních vlivů proto, že ekonomika v prvním čtvrtletí vykazuje poměrně robustní výsledky. Lepší, než bylo naše očekávání před třemi měsíci," uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Pozitivní signály

Úřadům práce ubylo během dubna více než 27.000 klientů, což řadí tento měsíc na trhu práce mezi historicky nejúspěšnější, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Za poklesem nepochybně stál rozběh sezonních prací, zároveň ale podle něj citelně ubylo podniků, které snižovaly svou zaměstnanost. Míra nezaměstnanosti si udržuje meziroční pokles, v dubnu to bylo o 0,2 procentního bodu. Vývoj trhu práce není v souladu s představou ekonomiky v krizi, podotkl.

I když ekonomika neroste, na trhu práce jsou vidět pozitivní signály, souhlasil analytik ČSOB Petr Dufek. Jednak podle něj přibývá nových volných pracovních míst, jednak ubývá nezaměstnaných absolventů. "Je vidět, že se firmy do propouštění příliš nehrnou a raději omezují náklady, včetně těch mzdových, a čekají na zvýšení poptávky v Evropě. Scénář z let 2008 a 2009, kdy ekonomika spadla do recese a propouštění nabralo na obrátkách, se tak naštěstí neopakuje," dodal.

Potěšující zpráva přišla podle analytika Home Creditu Michala Kozuba z počtu hlášených volných pracovních míst. Jejich počet překročil 40.000. Na jedno volné pracovní místo tak připadá téměř 12 uchazečů o práci. I to je pozitivní zpráva, protože v minulém měsíci byl poměr 14,3 uchazeče na jednu pozici. Výhled na příští rok dává prý trochu optimismu. Pokud se znovu nevyhrotí situace v Řecku, měla by ekonomika opět nastartovat svůj motor, a díky tomu začne růst počet volných pracovních míst, poznamenal.

Sezónní práce

Senior manažer v oddělení poradenství pro lidské zdroje společnosti PwC Česká republika Libor Stodola očekává, že mírný pokles nezaměstnanosti bude pokračovat až do letních měsíců. Důvodem jsou sezonní práce ve stavebnictví, cestovním ruchu a zemědělství. "Ke konci roku předpokládáme nepatrně nižší míru nezaměstnanosti proti loňsku. Výraznějšího poklesu se dočkáme nejdříve v příštím roce, pokud se bude globální a potažmo české ekonomice dařit lépe a vrátí se důvěra ve stabilitu růstu," odhadl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…