Za předčasné volby na Slovensku se demonstruje nejen v Bratislavě, ale i v Praze a v Brně

16.03.2018 18:59

Stovky lidí se dnes vpodvečer sešly v horní části pražského Václavského náměstí. Se slovenskými vlajkami a transparenty demonstrují za předčasné volby na Slovensku. Policie odklání dopravu. Demonstrace byla původně svolána proti vládě Roberta Fica, který ve čtvrtek podal demisi. Nyní je tématem vyhlášení předčasných voleb. Zhruba 500 lidí se dnes ze stejného důvodu sešlo i v Brně. Na Slovensku však opět demonstrují tisíce lidí.

Za předčasné volby na Slovensku se demonstruje nejen v Bratislavě, ale i v Praze a v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za lepší Česko a Slovensko v reakci na vraždu slovenského novináře Jana Kuciaka

Demonstrace se konají především v Bratislavě a vdalších slovenských městech. Po Ficově rezignaci sestavuje nový kabinet současná tříčlenná koalice.

Podle organizátorů pražského protestu může ale důvěryhodná vláda vzejít pouze z předčasných voleb. „Žádná rošáda nemůže vrátit důvěru občanů,“ řekl v úvodu jeden z organizátorů.

Převážně mladí lidé zaplnili prostor náměstí pod sochou sv. Václava až po stánky v horní části Václavského náměstí. V rukou mají slovenské vlajky a transparenty s nápisy například „Fico je Mečiar, Babiš je Fico“, „Pravda nikdy nezomre“ nebo „Divadlo prenechajte umelcom“. Na podiu se střídají řečníci, akci podpořil hudební produkcí mimo jiné Miro Žbirka.

V Brně tvořili většinu demonstrujících slovenští studenti tamních vysokých škol. Od řečnického fóra zazněl mimo jiné názor, že odstoupení slovenského premiéra Fica by nebylo bez občanského tlaku v ulicích možné. Řada lidí měla transparenty s nápisy vyjadřujícími obdobné postoje jako lidé shromáždění v Praze.

Demonstrace se v českých i slovenských městech konaly už minulý týden, lidé odsuzovali Fica a vyzvali ho k odchodu. Demonstranti také požadují nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…