Za rok 2018 zaniklo přes pět set prodejen s potravinami a se smíšeným zbožím

04.02.2020 12:52

Současná podoba novely zákona o potravinách v části o dvojí kvalitě potravin může způsobit další velkou vlnu uzavírání menších venkovských prodejen. Ministerstvo zemědělství chce místo výrobců potravin dvojí kvality trestat obchody, které v dobré víře přijímají potraviny do prodeje. A pro provozovatele malých obchodů, jež se nemají velkým výrobcům, jak bránit, může být takový postih zcela likvidační, uvádí v prohlášení Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Za rok 2018 zaniklo přes pět set prodejen s potravinami a se smíšeným zbožím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě upečený chléb

„Žádný prodejce, ani ten největší řetězec, nemá nástroj, jak prověřovat, zda na trhu jiného členského státu dotyčný výrobce nenabízí potravinu v podobném obalu, ale s odlišným složením. O to absurdněji vyznívá toto nařízení pro malé a střední živnostníky, kteří danou potravinu přijímají do prodeje v dobré víře, že je v souladu se všemi právními předpisy,“ zdůraznil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR).

Dlouhodobý problém v rámci České republiky prý představuje vylidňování venkovských oblastí. Mladí a vzdělaní lidé odsud ve velkém měřítku odcházejí za prací a lepšími službami. Stát proto opakovaně slibuje úbytek malých obchodů a podnikatelů na venkově průběžně řešit.

„V roce 2018 zaniklo v ČR přes pět set nezávislých prodejen s potravinami a se smíšeným zbožím, z nichž většina spadala pod nezávislou živnost. Právě tyto malé obchody výraznou měrou zajišťují obchodní obslužnost venkova. Vláda se na jednu stranu snaží zastavit masivní vylidňování venkova, na druhou stranu však plete bič na malé obchodníky v souvislosti s novelou zákona kvůli dvojí kvalitě potravin,“ připomněl Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

Řešení problému dvojí kvality ztratilo na razanci oproti době před krajskými volbami, kdy se do celé záležitosti vložil i premiér Andrej Babiš. Novela zákona problém podle odborníků řeší jen částečně. „Do podobných problémů se mohou dostat i malé prodejny na venkově, neboť nemají žádný způsob, jak si ověřit, že například rybí prsty v jejich nabídce nemají z pohledu kvality horší složení než podobné rybí prsty nabízené třeba v Portugalsku," dodává dále tisková zpráva.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…