Zabíjejí naše děti, dokonce v lůně jejich matek. Britský Telegraph reportuje z východu Ukrajiny

07.05.2014 9:36

Nejintenzivnější střety z celé Ukrajiny nyní pravděpodobně probíhají ve městě Slavjansk, sto kilometrů od Doněcku, centra východoukrajinských protestů. Město obléhají jednotky armády, údajně doplněné bojovníky z nacionalistického Pravého sektoru.

Zabíjejí naše děti, dokonce v lůně jejich matek. Britský Telegraph reportuje z východu Ukrajiny
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Ukrajinské vládní jednotky podle serveru kremelské televize Russia Today ostřelují konvoj, pokoušející se uniknout z válčícího východoukrajinského Slavjansku. Lidé uvnitř obklíčeného města se obávají, že na ně vládní jednotky začnou útočit, ovšem stejně tak se bojí město opustit.

„Město je obklíčeno a civilistům není umožněno z něj odejít,“ říká zástupce místní domobrany. Nedávno se prý rodina s malým dítětem pokusila ze Slavjansku ujet v autě, ale ozbrojenci do něj začali střílet. Výsledkem mají být dva mrtví.

Celý text ZDE.

Kolem města se prý navíc množí lidé v černých uniformách. Všichni se obávají, že se jedná o příslušníky nacionalistické milice Pravý sektor, kteří od revoluce v Kyjevě napáchali již řadu ukrutností.

Podle Igora Strelkova, velitele armády vyhlášené Doněcké republiky, bylo kromě toho kolem města rozmístěno minimálně třicet tanků a mnoho vycvičených jednotek armády. Jejich děla mají být zaměřena na město. Obyvatelé se proto připravují na válečné strádání. Velitel Strelkov ale ujišťuje, že domobrana bude schopna armádním jednotkám čelit. K obraně města se prý hlásí stále více lidí, nejčastěji mužů kolem čtyřicítky.

Reportáž ze Slavjansku přináší i renomovaný britský deník The Telegraph. Podle něj má kyjevská vláda právě na Slavjansk, kde minulý měsíc protivládní jednotky obsadily sídlo bezpečnostní sužby, mimořádně spadeno. Tomu odpovídá i síla jednotek, které se k městu stáhly. Podle serveru iDnes.cz ofenzívu přímo na místě řídí osobně ministr obrany Arsen Avakov.

„Zabíjejí naše děti, naše matky, dokonce i nenarozené plody v lůně jejich matek,“ postěžovala si deníku jedna z obyvatelek města. „Jak může někdo sledovat toto dění a zůstat v klidu? Měli by je roztrhat na kusy. Já jsem také matka, a můj syn je na barikádách,“ prozradila.

Celý text z The Telegraph ZDE.

„Jsme tu a budeme bránit svá práva. Copak nejsme lidé? Copak nemáme právo pozvednout hlas?“ ptá se žena.

Český novinář Luboš Palata ale na serveru iDnes.cz píše, že podle informací, které přišly do centra povstání v Doněcku, již v obklíčeném Slavjansku docházejí potraviny, a problémy jsou i s elektřinou a s léky.

Palata navíc upozorňuje, že obě strany prohlašují, že stotisícový Slavjansk ovládají. „Pořád držíme Slavjansk, to, co říká armáda, je k smíchu,“ cituje mluvčího vlády Doněcké republiky.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…