Zabíjení Hulinského v ČSSD. Dneska. Už jen pár desítek minut a bude po všem. Katem je Poche

01.04.2019 14:31

„Předsednictvo ČSSD – Hlas rozhodující“. Tento orgán, který není všeobecně známý, patří v letité praxi sociální demokracii mezi ty vůbec nejvlivnější. Stačí se podívat, koho zde aktuálně najdeme. Samozřejmostí je to předseda Jan Hamáček, poslanec Jaroslav Foldyna, ministr kultury a málo známý Antonín Staněk, Roman Sklenák či Michaela Marksová. Jenomže mezi těmito stále aktivními politiky najdeme i ty, o kterých jste možná už nějaký ten pátek neslyšeli. Expremiérem Sobotkou počínaje a zmíněným Petrem Hulinským konče.

Zabíjení Hulinského v ČSSD. Dneska. Už jen pár desítek minut a bude po všem. Katem je Poche
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hulinský

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí
Vliv uvedeného orgánu, jakým je předsednictvo ČSSD, bývá podle řady členů sociální demokracie, s nimiž jsme měli možnost hovořit, nedozírný. „Lze tady hodně věcí domluvit. Je to místo, kde se sejdou ti nejvyšší a nejvlivnější. Berte to jako burzu nápadů a informací,“ sdělil jeden z nich. Druhý zdroj, tentokráte členka socdem, vyřčená slova rozvedla. „Ačkoli má strana tisícovky členů, to nejpodstatnější, tedy nominace, stanovy a podobné věci se řeší právě tady,“ řekla pro ParlamentníListy.cz pod podmínkou zachování anonymity.

Aktuální počet členů se zastavil na čísle třiatřicet. Janem Birkem počínaje, Vlastimilem Žďárským konče.

Naší redakci se před několika desítkami hodin ozval důvěrný zdroj, který uvedl, že v tomto velmi vlivném „útvaru“ sociální demokracie dojde k nečekané změně. Tou, jak titulek článku napovídá, bude vyhazov barda ČSSD Petra Hulinského. On sám s tím zjevně nepočítal a podle všech indicií lze usuzovat, že s koncem v předsednictvu nesouhlasí. Nic naplat. Naše redakce má hned několik jednoznačných poznatků, které nasvědčují tomu, že bude Hulinský dnes v podvečer po mnoha letech odvolán, respektive převolen.

Důvod?

„Je to práce europoslance Pocheho. Praha si navolí, myslím, pět členů. Takže Hulinského nahradí Pochemu loajální lidi. Může to být Irena Ropková nebo Lucka Svobodová z Prahy 14,“ sdělil tento zdroj. Naše redakce už v neděli oslovila řadu pražských organizací ČSSD, ale konkrétně se nechtěl vyjádřit nikdo.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
Až v pondělí odpoledne mluvčí strany Barbora Kalátová konstatovala, že „za Prahu bude (v předsednictvu) celkem šest členů – jeden z nich už je jasný, to je pan Pavlík, coby krajský předseda. Pražští (sociální demokraté) se schází dnes 1. 4. , ale jestli budou nové členy volit, to vám v tuto chvíli nepotvrdím. Rovněž i informaci, koho tito noví členové nahradí,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz.

Téměř s jistotou jí lze věřit. O pondělní schůzi vedení pražských sociálních demokratů totiž nevěděla ani řada z nich. „Nevím,“ odvětil jeden z těch, kteří byli ochotni se bavit. „Nevím ani o tom, že by měl Petr skončit, natož o tom, že se něco bude volit, to slyším prvně a nevěřím tomu,“ dodal zástupce jedné z městských částí poblíž Vltavy. Tento člověk nám ovšem prozradil, že pokud bude Petr Hulinský odvolán, zřejmě se tak stane na základě pozměněných stanov. „To si myslím, že by Mirek Poche řešil takto, ačkoli je to trochu divný, protože Petr Mirka vyučil, byl to vztah učitele a žáka,“ dodal.

Petr Hulinský je český politik, bývalý náměstek ministryně školství a později ministra vnitra v letech 1996 až 1998, pak 2010 až 2013 poslanec Poslanecké sněmovny, v letech 2002–2006 náměstek primátora hlavního města Prahy. Je členem ČSSD.

Část členů předsednictva ČSSD (po kliknutí na tabulku najdete zbylá jména)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…