Zabily ho drogy, ne policie. Rom ze severu: Nový vývoj

17.01.2022 9:26

Příběh, který se odvíjí od smrti Roma Stanislava Tomáše v červnu loňského roku, stále pokračuje. Rodina Stanislava Tomáše tvrdí, že za jeho smrt mohou policisté, kteří ho tehdy na severu Čech zadrželi. V Teplicích kvůli smrti Stanislava Tomáš proběhla i demonstrace a vybíraly se peníze na pohřeb. Teď se do případu vložila zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Nahlédněte.

Zabily ho drogy, ne policie. Rom ze severu: Nový vývoj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

V červnu 2021 v Teplicích zemřel Stanislav Tomáš. Policie se ho pokusila zadržet, ale dopadlo to špatně. Sestra Stanislava Tomáše tvrdí, že za smrt jejího bratra mohli policisté a slíbila si, že to tak nenechá. Ale teď se zdá, že strážci zákona za smrt Roma nemohli. Už podle prvotních informací ho jeho tělo zradilo kvůli užívání drog.

Teď se objevil posudek, který říká, že policisté za smrt Stanislava Tomáše nemohou. Ale příběh tím nekončí. Teď se do věci vložila zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

„Policie červnovou událost popisovala do médií v rozporu se svědectvím zasahujících zdravotníků, na což upozorňuje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Ústecký krajský policejní ředitel Jaromír Kníže čelí podobné kritice od soudů či úřadů opakovaně,“ napsal k případu server veřejnoprávního rozhlasu.

Monika Šimůnková tvrdí, že policie měla věnovat víc času a prostoru internímu vyšetřování, protože podle zdravotníků měla být Stanislavu Tomášovi poskytnuta pomoc ještě před jeho uložením do sanitky. Policisté ho však místo toho nechali ležet na zemi s pouty na rukou.

„Policisté jej nechali ležet bez pomoci na zemi s rukama spoutanýma za zády, přičemž v této pozici ležel bez povšimnutí (viz výpovědi zdravotníků) až do příjezdu ZZS (zdravotnické záchranné služby, pozn. red.) a pouta mu policisté sňali až na žádost zdravotníků!“ vypověděla jedna ze záchranářek při podání vysvětlení.

Lidé, kteří měli interní vyšetřování na starosti, podle Šimůnkové nevzali výpověď záchranářky dostatečně v potaz.

Není přitom bez zajímavosti, že ústecký krajský ředitel Jaromír Kníže vedl v roce 2005 zásah proti účastníkům párty CzechTek, která ve své době vzbudila hodně pozornosti. Policisté i tehdejší premiér za ČSSD Jiří Paroubek si vyslechli ostrou kritiku ze strany veřejnosti i opozice za příliš tvrdý postup strážců zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…