Zablokování webů. Bývalý vysoký politik z ODS má pochybnosti

27.02.2022 10:50

Správce českého internetu CZ.NIC v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině rozhodl o zablokování osmi webů. Sdružení CZ.NIC nemá žádné legitimní právo rozhodovat o tom, kdo je a kdo není dezinformátor, a koho do webového prostoru pustí, upozorňuje bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Zablokované weby se nyní mohou obrátit na soud.

Zablokování webů. Bývalý vysoký politik z ODS má pochybnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Seznam osmi webů, které byly zablokovány, správce domény zveřejnil. Podle sdružení CZ.NIC ohrožovaly národní bezpečnost dezinformační kampaní, která ruskou agresi na Ukrajině doprovází.

Mezi webovými stránkami, které jsou zablokované, jsou například Protiproud.cz, Aeronet.cz nebo Ceskobezcenzury.cz. Česká podoba serveru Sputnik, kterou provozuje ruská státní agentura, však funguje dál. Běží totiž na mezinárodní doméně .COM.

Podle sdružení tomuto kroku předcházela konzultace s bezpečnostními složkami ČR a také výzva vlády. „Kdyby nás nevyzvala vláda, asi bychom weby neblokovali, nedělali jsme to s lehkým srdcem,“ uvedl pro ČT24 Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, „v tuto chvíli by mohl být okruh zablokovaných webů konečný“.

Na takové kroky však podle politika Petra Tluchoře nemělo sdružení právo.

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
„CZ.NIC je sdružení právnických osob, nic víc. CZ.NIC nemá žádné legitimní právo rozhodovat o tom, kdo je a kdo není dezinformátor a koho do svého prostoru pustí. Stejně jako provozovatel autobusové linky nesmí vykázat z přepravy lidi určité barvy kůže,“ kritizuje vypnutí několika českých webů.

Omezit přístup ke konkrétnímu internetovému obsahu či konkrétním adresám stát podle něj může, ale rozhodně ne formou doporučení nějakému sdružení právnických osob.

„Já osobně i dnešní stav, kdy tak může činit nejen policie, ale třeba i ministerstvo financí, považuji za neobhajitelně široký, ale respektuji, že to platí. Principiálně jsem přesvědčen, že má platit podobný režim, jako u zadržení. Tedy že policie může nařídit okamžitě, ale na omezenou dobu, třeba 48 hodin. Do té doby musí rozhodnout soud. Jen zákon a soud může omezit má ústavní práva,“ uzavírá svůj komentář Petr Tluchoř.

„Národní centrum kybernetických operací vydalo seznam více webů. Mezi nimi jsou i weby mimo .CZ, které jsou tedy mimo naši působnost, a požádalo jednotlivé poskytovatele připojení, aby tyto weby blokovali. Seznam je širší, a jak k tomu přistoupí jednotlivé soukromé společnosti, je na nich. My jsme si jich vybrali osm a vypadá to, že to bude zatím stačit,“ konstatoval Ondřej Filip z CZ.NIC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…