Zachmuřený Moravec a Bělorusko. Fischer ze Senátu volal po tvrdosti. Hradní Jindrák zoufale varoval před horkou válkou s Ruskem

23.08.2020 15:58

V druhé hodině Otázek Václava Moravce si vyměnili názory bývalý diplomat, senátor Pavel Fischer, a Rudolf Jindrák, ředitel Odboru zahraničního Kanceláře prezidenta republiky, poradce předsedy vlády a bývalý diplomat. Rozebírali situaci v Bělorusku, ale také český vztah ke Spojeným státům a k Rusku. Jindrák zkritizoval Spojené státy i Rusko. Fischer nabádal, aby Česko neprodleně uvalilo sankce na konkrétní představitele Lukašenkova režimu. A varoval před Ruskem.

Zachmuřený Moravec a Bělorusko. Fischer ze Senátu volal po tvrdosti. Hradní Jindrák zoufale varoval před horkou válkou s Ruskem
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec zpovídá poradce prezidenta republiky Rudolfa Jindráka

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí

V Bělorusku už 26 let vládne nepřetržitě autoritářský prezident Alexandr Lukašenko a stovky tisíc lidí v ulicích dávají najevo, že toho mají dost. Lukašenko ale ukazuje, že se moci jen tak nevzdá. Někteří aktivisté záhadně zmizeli a po pár dnech byli nalezeni mrtví.

Teď Lukašenko definitivně povolává do akce armádu. „Vypovídá to o tom, že Lukašenkův režim je v úzkých a povolává armádu, povolává speciální jednotky a žádá i pomoc z Ruska, a to i mediální. Na obrazovce běloruské státní televize se teď objevují moderátoři z Ruska,“ upozornil Fischer.

Podle Jindráka Lukašenko tuto situaci bohužel ustojí. „Mám obavu, že Lukašenko chce nechat problém vyhnít a že tu situaci ustojí, stejně jako ji ustál v roce 2010, kdy se také objevily mohutné protesty. ...  Říkám to strašně nerad, ale mám obavu, že se nestane nic moc,“ povzdechl si Jindrák.

Obává se, že koronavirová situace napomohla tomu, že mezinárodní diplomacie stojí na místě a bohužel příliš nefunguje ani multilaterální diplomacie. „Já to musím říct, dochází k tomu i ze strany Spojených států,“ upozornil Jindrák např. v narážce na útoky prezidenta Donalda Trumpa na Světovou zdravotnickou organizaci. „Ale i ze strany Ruské federace, protože ani Rusku nevyhovuje přílišná kontrola ze strany Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE),“ pokračoval.

Zdůraznil také, že česká diplomacie by neměla nechat situaci v Bělorusku vyhnít. Je však otázka, jak se k tomu Lukašenko postaví.

Senátor Fischer konstatoval, že nesmíme čekat na to, co udělá Lukašenko, a sami jako Češi musíme být aktivní. „My ani nevíme, kolik lidí zmizelo a kolik lidí je dneska vězněno. Takže Česká republika by v rámci OBSE měla prosadit kontrolu věznic, protože tam teď věznice nestačily a musely se rozšiřovat. ... Myslím si, že je na čase, abychom použili všech nástrojů, které máme, protože ta situace je velmi vážná.“ pravil Fischer.

Před kamerami ČT volal po tom, aby Česko na nic nečekalo a uvalilo sankce na konkrétní představitele Lukašenkova režimu. „Je to věc suverenity. My tady najdeme řadu exponentů Lukašenkova režimu. Tady je třeba jednat velmi rychle,“ řekl Fischer.

„Těch pohřešovaných je 48,“ prozradil Jindrák. 

Jedním dechem dodal, že premiér Andrej Babiš je ve vztahu k Bělorusku velmi aktivní a o tamní situaci debatuje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Já jsem byl u těch smsek a telefonátů,“ sdělil Jindrák.

Podotkl také, že o konkrétním českém zákonu řešícím uvalení sankcí na jiné země se diskutuje od roku 2001, a dosud zákon dojednán nebyl.

Podle Jindráka má Bělorusko ještě jeden problém. „To je myslím problém dneska v Bělorusku, že tam chybí lídři. Já jsem mluvil s celou řadou běloruských opozičních politiků, já se jich nechci dotknout, chraň pánbůh, ale nepotkal jsem tam někoho, kdo by měl ten tah na branku,“ pravil Jindrák.

Podobný problém má i ruská opozice, kde je nejvýraznější tváří opozice Alexej Navalnyj. Ten teď leží v jedné z německých nemocnic s podezřením na otravu. Jindrák se však zdráhal říci, zda může za údajnou otravou Navalného stát Kreml.

Jednu věc však, podle Jindráka, víme dobře. „Myslím, že není v zájmu mezinárodního společenství vést horkou válku s Ruskou federací,“ řekl Jindrák.

Fischer volal po sankční tvrdosti vůči Rusku. „Z hlediska naší bezpečnosti bych byl velmi obezřetný, protože se jedná i o bezpečnost států, které jsou našimi spojenci,“ upozornil senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…