Záchranářská platforma ČSSD předložila požadavky na jednání s Babišem. Podepsali je Zimola, Hašek nebo Foldyna

24.03.2018 15:54

Členové platformy „Zachraňme ČSSD“, která vznikla před několika týdny, se sešli k dalšímu jednání. Jedním z jejích předních členů je poslanec Jaroslav Foldyna. Právě on seznámil občany se stanoviskem členů platformy k jednáním o vládě s hnutím ANO Andreje Babiše. Uskupení má několik požadavků.

Záchranářská platforma ČSSD předložila požadavky na jednání s Babišem. Podepsali je Zimola, Hašek nebo Foldyna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Několik známých tváří sociálních demokratů založilo platformu Zachraňme ČSSD. Vyzvali také k podpoře Miloše Zemana v prezidentských volbách

Platforma Zachraňme ČSSD vznikla před několika týdny. Kladla si za cíl postavit ČSSD znovu na nohy. Volala mimo jiné po tom, aby tehdy chystaný sjezd sociální demokracie netrval jen jeden den, ale aby šlo o jakýsi permanentní sjezd, který bude řešit problémy postupně. Toto přání se splnilo. Na začátku dubna proběhne další jednání dosud neukončeného sjezdu. 

Teď členové platformy přišli s dalšími požadavky. Podporují vedení ČSSD v jednáních o koaliční spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. Jaroslav Foldyna, Michal Hašek a další členové platformy si však zároveň kladou několik podmínek. Podle jejich názoru by měla mít sociální demokracie v kabinetu minimálně pět ministerských křesel. Andrej Babiš nabízí čtyři.

Vedle toho požadují prohloubení progresivního zdanění v České republice, snížení DPH u základních potravin a vodného i stočného. Nová vláda by také měla zahájit přípravy důchodové reformy a nezvyšovat finanční spoluúčast občanů využívajících zdravotní péči. Stejně tak platforma požaduje zavedení celostátního referenda, které by zahrnovalo i otázky členství České republiky v mezinárodních organizacích, jakými jsou EU a NATO.

Podle členů platformy by ČSSD měla v nové vládě prosazovat celkem 10 programových priorit, avšak bez toho, aby byli poslanci sociální demokracie členy vlády. S výjimkou předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Foto: Michal Hašek, Zdeněk Škromach (Platforma Zachraňme ČSSD)


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…