Zachránilo to seniory? Děti sedí, tloustnou, nic je nezajímá, hrůza. Lékařka je zoufalá

04.02.2021 14:00

Brněnská pediatrička Tamara Polášková zažívá v ordinaci beznaděj. Děti, které k ní chodí na preventivní prohlídky, již téměř rok nedělají žádný sport. „Ve škole nebyli někteří skoro celý rok. Počáteční fázi nadšení pak vystřídalo na podzim vystřízlivění, stesk po škole a kamarádech... teď už jsou apatičtí. Je jim to jedno. Proboha, proč jsme obětovali děti?“ nechápala doktorka. Jde údajně o totální rozklad ve všech směrech.

Zachránilo to seniory? Děti sedí, tloustnou, nic je nezajímá, hrůza. Lékařka je zoufalá
Foto: repro Facebook
Popisek: Praktická lékařka pro děti a dorost MUDr.Tamara Polášková

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

Praktická lékařka pro děti a dorost Tamara Polášková na svém facebooku sdílela zkušenost z ordinace. Prý začíná pociťovat profesní beznaděj. Vždy totiž na preventivní prohlídce pokládá dotaz, zda děti dělají aktivně nějaký sport. Odpověď pak má být pokaždé stejná, a to negativní. „Ne, skončil. Hrál závodně fotbal/hokej/florbal... chodila do gymnastiky/mažoretek/atletiky... plavala... teď nedělá už od března nic...“ zní běžná reakce dle Poláškové.

„Dítě sedí, hledí před sebe, moc ho to nezajímá. Má 2 kila od jara navíc. Nezájem. Nula. Ve škole nebyly některé děti skoro celý rok. Počáteční fázi nadšení pak vystřídalo na podzim vystřízlivění, stesk po škole a kamarádech... teď už jsou apatičtí. Je jim to jedno. Proboha, proč jsme obětovali děti?“ nechápala doktorka.

Dále popsala, že by ráda viděla nějaké srovnání s ostatními státy Evropy či srovnání s jinými státy z celého světa. Konkrétně by chtěla vědět, jak dlouho chodily 1. stupně do škol, jak dlouho 2. stupně a jak dlouho středoškoláci. Toto srovnání by pediatričku velmi zajímalo.

„Mé dvě děti, 2. stupeň ZŠ, chodily od března do školy 5 týdnů. Je to takto všude v Evropě a ve světě? Jaký to mělo efekt? Na počet mrtvých seniorů pramalý, ale na celou generaci dětí smrtelný. Už to není jen pohodlnost, nechci nic pro naši generaci dospělých. Nemusím chodit do kina, do fitka, lyžovat a cestovat. Já to zvládnu. My dospělí to zvládnem. Ale už je to opravdu obrovský hazard s našimi malými/mladými. Nebo ne hazard. Je to jejich totální rozklad. Ve všech směrech,“ dodala Polášková.

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

Tamara Polášková je zároveň signatářkou petice za naléhavé řešení situace ve školství zasaženém opatřeními v boji proti koronaviru. Tuto petici též sdílela na svém profilu. „Jsme ale přesvědčeni, že se školství v době boje proti covid-19 dostává do pozadí. Jako problém, který není akutní teď a tady. Zapomíná se přitom, jak děti a mladé lidi tvrdě zasahuje uzavření škol a jejich izolace doma u počítačů. Bez kontaktu se spolužáky, kamarády či vyučujícími, kteří jsou pro děti vedle rodiny mnohdy pilíři jejich světa. Měsíce takového života páchají obrovskou, v řadě případů už nenapravitelnou škodu na životě a budoucnosti dětí. Na vývoji jejich osobností ve formativních letech. Na šancích uspět v životě,“ píše se v petici.

Požadavky petice pak jsou:

Text petice ZDE:

1. Zařadit krizovou situaci ve školství a výchovně-vzdělávacích institucích mezi nejvyšší priority.

2. Zajistit co nejrychlejší očkování pedagogů, aby se školy mohly opět otevřít.

3. Zabývat se vážně možností, jak co nejdříve otevřít alespoň část mimoškolních aktivit pro děti a mladé lidi.

Pod tento dokument se podepsalo téměř šest tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …