Zachránit ČT můžete. Ale nebude se vám to líbit, přišel vzkaz

19.02.2020 7:04

K volbám do Rady České televize se ve svém komentáři vrací na serveru Info.cz Petr Holec. Radní budou volit poslanci v březnu, ale už nyní podle jeho slov létají vzduchem obvinění z útoků na demokracii, někteří kandidáti pak zažívají permanentní veřejnou popravu. V tu chvíli Holec zmiňuje například ekonomku Hanu Lipovskou.

Zachránit ČT můžete. Ale nebude se vám to líbit, přišel vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti volbě nominanta hnutí ANO Petra Štěpánka na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Úvodem svého komentáře se Holec věnuje slovům Vladimír Justa, rozdavače Zlatých citronů, který na svém blogu napsal, že zrůdný systém generuje zrůdné osobnosti. „Jedné ze ‚zrůd‘ dokonce může poděkovat, že o ‚jeho‘ každoroční berounský podnik – ceny Trilobit – byl letos poněkud větší zájem. Doplňkovou anticenu Zlatý citrón totiž porota nadělila moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému, kterého teď poslanci pustili do užšího výběru kandidátů do televizní rady. Veselý si před pár týdny pro anticenu osobně přišel, čímž to celé postavil na hlavu, otočil ve svůj prospěch a mimochodem zajistil akci řádnou pozornost,“ uvedl Holec a připomíná, že mezi zrůdy řadí Just i Petra Žantovského či ekonomku Hanu Lipovskou. 

„Veřejnoprávní instituci s ročním rozpočtem téměř sedm miliard korun, která navzdory své profesionalitě sem tam taky udělá chybu a zapomene na zásady vyváženosti, můžou nejvíc pomoct právě její kritici, a ne kývači typu Justa, kteří na Kavčích horách jen konzervují ducha minulosti. Případně svůj vlastní byznys za veřejné peníze,“ podotkl Holec. A poukázal i na problém, který nyní řeší ve Velké Británii s otázkou, co dělat s veřejnoprávní BBC.

„Lipovská ve starším rozhovoru taky řekla, že se na ČT nedívá. Docela ji chápu. Na Kavčích horách jako by se mnozí snažili hlavně o to, aby jim poslanci znovu přiklepli jejich peníze. A když se někdo náhodou zkusí pídit po tom, co tam za ně produkují, je z něj rázem nepřítel demokracie. Česká televize určitě má svůj smysl jen v menší, finančně efektivnější a modernější podobě. Třeba v takové, aby se na ni chtěli dívat i lidé jako Lipovská,“ dodal Holec.

O místa v mediálních radách České televize a Českého rozhlasu je velký zájem. Na celkem osm míst se hlásilo přes sto uchazečů. Z toho v Radě Českého rozhlasu nakonec usednou dva. Členové sněmovního výboru vybrali do užšího předvýběru šest uchazečů, z nichž si nakonec budou vybírat poslanci.

Podle informací serveru iDNES.cz se do užšího výběru z původních 32 zájemců dostal např. historik Jaroslav Šebek, jenž se specializuje na církevní dějiny, nebo generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, porodní asistentka Zoša Vyoralová, bohemistka Markéta Pravdová, v letech 2005–2016 vedoucí oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, ale také dosavadní předsedkyně Rady ČRo Hana Dohnálková.

Pokud jde o Radu České televize, o šest volných míst se utkalo 86 uchazečů. Mezi nimi se objevil i moderátor Luboš Xaver Veselý nebo brněnská ekonomka Hana Lipovská, která se nikdy netajila obdivem k Václavu Klausovi. Do Rady ČT ji nominovala Česká biskupská konference a vzbudila tím značný rozruch.

Do užšího výběru osmnácti kandidátů se ale nakonec Lipovská přece jen dostala. Poslanci vybrali Luboše Xavera Veselého, někdejšího viceguvernéra České národní banky Pavla Kysilku nebo hokejistu z Nagana a poté také poslance za ČSSD Jiřího Šlégra, který si kdysi vysloužil přezdívku Guma, a to kvůli své obdivuhodné tělesné odolnosti.

Definitivní verdikt o nových radních vynesou poslanci v průběhu měsíce března. V kuloárech se šeptá, že mohou dostat přednost kandidáti podporovaní opozičními stranami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…