Zacilme na naše voliče. A nemontujme do toho Stranu zelených nebo Žít Brno, vzkazuje ze sjezdu ČSSD Chvojka

10.03.2017 16:51

Co hodlá udělat sociální demokracie pro to, aby populismus Andreje Babiše, který je na 39. sjezdu ČSSD také skloňován, nezvítězil v podzimních volbách? Na to se ParlamentníListy.cz ptaly ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky.

Zacilme na naše voliče. A nemontujme do toho Stranu zelených nebo Žít Brno, vzkazuje ze sjezdu ČSSD Chvojka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka

„Vždy je to o programu. Musíme zacílit na naše tradiční voliče a sami bychom měli rozhodovat o tom, co bude v našem volebním programu. Neměli bychom do jeho tvorby montovat spolky jako je Strana zelených nebo Žít Brno, které sice mají spoustu nápadů, ale ti nás nevolí a nejsou to tradiční témata ČSSD. Je potřeba vrátit se ke kořenům, podporovat rodiny s dětmi, seniory, sociálně slabé i zdravotně postižené,“ vysvětlil ministr Chvojka.

Sám je podporovatelem čerstvě znovuzvoleného předsedy strany Bohuslava Sobotky a i dnes mu dal svůj hlas. „Z mojí strany, co se týče personálního obsazení, nebyla poptávka po změně. Premiér nasadil ostřejší a drsnější výraz a snaží se vrátit diskusi na pravo-levou osu, kam patří. Velice na sobě v poslední době zapracoval, ať už na programu, nebo na samotném vystupování,“ řekl Jan Chvojka pro ParlamentníListy.cz s tím, že to, zda se do volby na lídra strany přihlásí i někdo jiný, je na samotných lidech a realitou je, že nikdo jiný se o post neucházel.

Ani ministr není pro snížení počtu poslanců, nebo zrušení Senátu. „Jsem toho názoru, že počet poslanců je nastaven správně. Otázka je, zda Senát funguje, jak má. Mohl by si svoji pozici vylepšit, protože není dobré, když v senátních volbách volí patnáct až dvacet procent voličů. Nejsem ani pro snížení množství poslanců,“ uvedl Chvojka a dodal, že menší počet by zamezil zastoupení regionů a různorodosti názorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zuk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…