Začnou platit přísnější pravidla pro nezaměstnané i zaměstnance

01.01.2012 7:28

Podpora v nezaměstnanosti za veřejnou službu, smlouva na dobu určitou až na devět let. Za porušení neschopenky vyhazov z práce. To jsou novinky v sociální oblasti, které začínají platit od 1. 1. 2012.

Začnou platit přísnější pravidla pro nezaměstnané i zaměstnance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek ve sněmovně

Pokud budou lidé bez práce chtít dostávat podporu v nezaměstnanosti déle než dva měsíce, budou muset přijmout veřejnou službou. Nepůjde jen o zamatání chodníků, jak vyhrožuje opozice, k dispozici bude i výpomoc u policie, ve zdravotnictví, školství a u neziskových organizací.

Úředníci budou podle slibů na veřejnou službu přednostně posílat dlouhodobě nezaměstnané a lidi, kteří se opakovaně hlásí o podporu v nezaměstnanosti, a ty, u nichž panuje podezření, že pracují načerno.

Pokud nezaměstnaný odmítne veřejnou službu vykonávat, přijde nejen o podporu v nezaměstnanosti, ale i o další dávky. Zbude mu jen existenční minimum 2020 korun. Navíc za něj stát přestane platit zdravotní pojištění a nebude mu dobu bez práce započítávat do důchodu.

Stejně - tedy bez dávek, zdravotního pojištění i nároku na započítané doby do důchodu - na tom budou ti, kteří bez vážného důvodu opustí zaměstnání zprostředkované úřadem práce.

Dále lidé, kteří např. při žádosti o dávky zfalšují údaje nebo nebudou posílat děti do školy, přijdou o státní peníze na čtvrt roku.

Sociální karta má zpoždění

Zavedení sociální karty se zpozdí kvůli šetření zakázky, kterou vyhrála Česká spořitelna, antimonopolním úřadem. Kartu mají dostat  kolem dubna  všichni příjemci sociálních dávek (včetně zdravotně postižených a žen na mateřské a s výjimkou důchodců. Karta bude prozatím sloužit jen jako jakýsi identifikátor příjemce sociálních dávek.

Od Nového roku přibude v zákoníku práce nový důvod k vyhození z práce.  Za porušení režimu dočasně práce neschopného. Ten mimo jiné zahrnuje i povinnost zdržovat se doma a vycházet jen v době povolených vycházek. Dosud hrozila maximálně dvacetitisícová pokuta.

Zatímco dosud musel zaměstnavatel nabídnout smlouvu na dobu neurčitou už po dvou letech, od příštího roku si na ni počkáte možná až devět let. Smlouvu na dobu určitou bude totiž možné uzavřít až na tři roky, a to třikrát za sebou.

Rozšíří se i rozsah hodin, které je možné odpracovat v rámci dohody o provedení práce, a to ze současných 150 na 300 za rok. Ze smluv uzavřených na 10 tisíc korun a výše se bude nově platit pojistné, takže dohody ztratí na své atraktivnosti.

Tvrdý postih pro ty, co zaměstnávají načerno

Výrazně se zvyšuje pokuta pro ty, kteří načerno zaměstnávají, ale i pro ty, kteří načerno pracují. Zaměstnavatelům bude hrozit až dvojnásobek současné pokuty, tedy 10 milionů korun, těm druhým až 100 tisíc místo dnešních deseti. Agentury navíc nebudou moci zprostředkovávat práci lidem ze zemí mimo EU, čímž by se mělo zamezit zneužívání pracovní síly z Vietnamu, Ukrajiny či Severní Koreje.

Od Nového roku budou žadatelé o dávky chodit své žádosti vyřizovat na nejbližší úřad práce. Další změnou je, že dovolené nepropadnou, budou povinné.
Dosud si zaměstnanec musel vybrat nevyčerpanou dovolenou do konce následujícího roku. Poté propadla, případně se zaměstnanci proplatila. Smyslem dovolené je ale podle EU si odpočinout. Nově proto bude existovat jediná možnost - dovolenou vyčerpat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…