Žádali, dotazovali se, ale u Rakušana ticho po pěšině. Tak s tím šli obránci svobody slova ven

16.12.2023 15:51 | Monitoring

Společnost pro obranu svobody projevu začátkem prosince zaslala premiérovi Petru Fialovi (ODS) otevřený dopis, v němž jej žádá, aby vláda přestala zneužívat pojem dezinformace a postavila se proti cenzuře. Kritika zaznívá i na adresu Víta Rakušana (STAN) a jeho resortu vnitra pro omezování svobody slova a vytváření atmosféry strachu. Jak aktuálně spolek pro zájem lidí informuje na sociální sítí, dosud neobdržel žádnou reakci.

Žádali, dotazovali se, ale u Rakušana ticho po pěšině. Tak s tím šli obránci svobody slova ven
Foto: archiv Naše Média a.s.
Popisek: Vít Rakušan na tiskové konferenci k násilí Ukrajinců

„Vážený pane premiére, obracíme se na Vás ke Dni lidských práv tímto otevřeným dopisem, jelikož nás zneklidňuje politizace Ministerstva vnitra. Kroky ministerstva dlouhodobě polarizují společnost a vytvářejí v ní atmosféru strachu. Přibývá indicií, že si vláda, jež se původně přihlásila k odkazu Charty 77, vynucuje jeden politický názor a sklouzává k cenzurním praktikám, které mnozí pamatujeme z doby normalizace,“ stojí v otevřeném dopise premiérovi.

Dopis podepsalo celkem pět desítek osobností, mezi nimi je například Ilona Švihlíková, Markéta Šichtařová, Benjamin Kuras, Tomáš Nielsen, Vladimir Pikora, Lukáš Pollert, Petr Drulák, Marek Vašut, Daniel Vávra, Alena Vitásková, Petr Žantovský nebo senátorky Daniela Kovářová a Jitka Chalánková.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39914 lidí
Pro četné dotazy ze strany veřejnosti, zda se společnost dočkala reakce, vydala na sociální síti v pátek vyjádření, že veškeré její žádosti o vyjádření zůstávají již delší dobu bez jakékoli reakce.

„Někteří se nás ptáte, zda očekáváme nějakou reakci Ministerstva vniítra na náš otevřený dopis premiérovi. Zde jsou důkazy, že jsme se o komunikaci s MVČR už dvakrát - bezvýsledně - snažili. Panu ministrovi jsme nabízeli schůzku již v únoru 2022 - bez odpovědi.

A po vedení Centra proti hybridním hrozbám a mluvčí MVČR jsme letos na jaře a v srpnu celkem 4x žádali o jejich definici pojmů ,dezinformační média' a ,kvazi-média', se kterými údajně ,spolupracujeme'. Také nás zajímalo, proč MVČR používá jako zdroj web Manipulátoři, který byl opakovaně usvědčený ze lží a manipulací. Na žádný z mailů a dopisů jsme dosud neobdrželi odpověď,“ uvedl spolek, který byl založen v návaznosti na petiční iniciativu Stop cenzuře.

Společnost v otevřeném dopise premiérovi uvedla několik příkladů snah ministra Víta Rakušana o omezování svobody slova. Například zveřejněnou metodiku Krizového informačního týmu (KRIT) vyšetřování desítek občanů za pouhé názory na zahraniční politiku. Označování pouhých předpovědí, odlišných výkladů a jiných názorů za dezinformace. Dále snahu ovládnout mediální rady a úkolovat veřejnoprávní média „bojem s dezinformacemi“.

K omezování svobody slova také podle společnosti přispívá nedávno zahájená kampaň vybízející občany k udávání za „nebezpečné” chování na sítích a spuštění vládního webu NENALETET.cz „připomínajícího propagandu 80. let a obsahujícího zjevné nepravdy“.

Vládu Petra Fialy také vyzývá, aby přestala zneužívat pojmů „dezinformace“ či „dezinformační scéna“ k omezování svobody slova. Spolek vyzval předsedu vlády, aby se postavil za svobodu projevu a odmítl cenzurní snahy schované za boj s dezinformacemi.

Podle společnosti by se lidé neměli bát vyjádřit i k tématům jako je migrace, klimatická opatření, regulace EU, očkování proti covidu, situace na Ukrajině, genderová ideologie, korespondenční volby a energetická politika.

Odkazuje také na článek Deníku N, který v dubnu informoval o sporu mezi Společností pro obranu svobody projevu a Ministerstvem vnitra. Vnitro v březnu varovalo před tím, že tento spolek proti cenzuře šíří dezinformace.

Spolek letos v srpnu zaslal žádost o vyjádření Centru proti hybridním hrozbám, které u Společnosti pro obranu svobody projevu vyhodnotilo, že manipuluje veřejným míněním a spolupracuje s „kvazimédii“. Společnost tak žádala vnitro, aby jasně definovalo pojem „kvazimédia“, jelikož tak neučinilo.

Loni v únoru spolek oslovil také ministra vnitra Víta Rakušana a žádal o vyjádření k chování některých členů Fialovy vlády, kteří „volají po boji s velmi vágně definovanými dezinformacemi“, což mnozí občané vnímají jako vyhrožování cenzurními zásahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ucitylek Rakušan , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 16.12.2023 16:25:28
už před podvodem Rychetského voleb vyřvával že ON bude řídit vnitro,,Jak to mohl vědět??Volby byly podvod a on samozvaný ministr,,Dva roky krivaren, hranění RF, vyvěšování černých fangli, zneuctění českých budov žluto modrým???Nikde jinde v Evropě ty hadry nevidíte,, Křivák, zrádce,zbabělec,,

|  13 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…