Žádná ze zakázek nebyla poctivá. Asistentka olomouckého hejtmana ukazuje na korupci

19.04.2014 16:29

Olga Hrabalová pracovala v letech 2001 až 2011 jako asistentka kanceláře hejtmana Olomouckého kraje. Po onemocnění rakovinou dle svých slov ztratila chuť krýt podezřelé zakázky a rozhodla se o nich informovat Českou televizi.

Žádná ze zakázek nebyla poctivá. Asistentka olomouckého hejtmana ukazuje na korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Žádná z těch zakázek nebyla poctivá. U každé akce, kterou jsem zajišťovala a která potřebovala dodavatelské služby, jsem přesně věděla, kdo to vyhraje a za kolik to bude peněz," prozradila Hrabalová o poměrech, které vládly za dob tehdejšího hejtmana a současného senátora Martina Tesaříka v nejvyšších patrech olomouckého hejtmanství.

V létě 2010 narazila na podezřelou objednávku na zajištění slavnostního setkání hejtmana s válečnými veterány. „Viděla jsem, že na vyúčtování za určité služby jsou položky a peníze, které tam rozhodně nemohly proběhnout. Zašla jsem za ním, protože on tu pochybnou objednávku podepsal a ta odpovědnost padala na něj,“ vzpomíná.

Hrabalová musela skončit

Tesařík ale setkání s ní popírá. V únoru 2011 se Hrabalová dozvěděla, že hejtman prosadil zrušení jejího místa. „Jediným hlavním momentem bylo, abychom aktivně nebo správně využili její kapacitu, a to nebylo možné na tomto odboru," komentoval Tesařík své rozhodnutí.

První podezření vzbudily částky na organizaci setkání válečných veteránů. Jak informuje Česká televize, v letech 2006 a 2007 je organizovalo občanské sdružení s názvem Agentura Atlantis. Zakázku získalo bez výběrového řízení, což zákon umožňuje. Setkání vyřizoval za kraj Tomáš Kocych. V obou dvou letech zaplatilo olomoucké hejtmanství Agentuře Atlantis vždy zhruba 190 tisíc korun.

Nejdražší položky přitom byly pronájem sálu a pohoštění účastníků – ty se ovšem pohybovaly každý rok kolem 40 tisíc korun. Za co kraj Agentuře Atlantis zaplatil každoročně navíc 150 tisíc, není jasné. A nejasnější je to o to víc, že Agentura Atlantis se na zařizování akcí podle všeho ani nepodílela. Hrabalová tvrdí, že celou akci zařizovala za kraj sama. Na Atlantis si nepamatují ani v kulturním domě v Prostějově, kde se akce konaly. 

Korupce za téměř sedm milionů korun

Podle údajů z Ministerstva vnitra byl hlavní osobou, která založení Agentury Atlantis vyřizovala, Ivo Heger, mluvčí hejtmana. Ten ale tvrdí, že s agenturou v době, kdy získávala zakázky od kraje, už neměl nic společného. Ani to však nepůsobí věrohodně - Heger se totiž loni sám aktivně podílel na zrušení agentury. Zakázku pro sdružení Atlantis vyřizoval už zmíněný Hegerův kolega z kanceláře hejtmana, Tomáš Kocych.

Setkání s válečnými veterány přitom nebylo jedinou zakázkou, kterou Kocych za olomoucké hejtmanství Atlantisu zadal bez výběrového řízení. Kraj agentuře například zaplatil více než 130 tisíc korun za zpracování a uveřejnění pěti zpráv a více než 80 tisíc za skenování starých novinových článků.

Tím ale výčet podezřelých zakázek ani zdaleka nekončí. Jejich celkový objem podle podkladů České televize přesahuje šest milionů a sedm set tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…