Žádné demonstrace. Totálně přitvrdit! Výzva k takovým akcím proti Andreji Babišovi, že tuhne krev v žilách

05.12.2018 11:25

Redaktor Deníku Referendum Radek Kubala publikoval na tomto webu, řízeném někdejším členem ČSSD a ještě předtím předsedou Strany zelených Jakubem Patočkou, skutečně mimořádný a nezvyklý text. Jedná se o zcela otevřený návod k občanským neposlušnostem proti Babišově vládě. A obsahuje řadu konkrétních návodů, včetně „zajištění podpory osobností“.

Žádné demonstrace. Totálně přitvrdit! Výzva k takovým akcím proti Andreji Babišovi, že tuhne krev v žilách
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Pokojné protesty proti Babišově vládě podle redaktora Kubaly k ničemu nevedou a premiér suverénně opakuje, že nikdy neodstoupí.

Takže je namístě otázka, co dělat. Odpověď je prý jednoznačná – protestovat mnohem intenzivněji.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

„Kdyby sociální hnutí napříč dějinami poslouchala výzvy ke slušnosti či rady liberálních komentátorů od Petra Honzejka přes Jindřicha Šídla až po Jana Moláčka fabulujícího o propojení prstenu moci z Pána prstenů a vyhození premiérových kytek do popelnice, nejspíš by se listopad 1989 nikdy nestal, ženy by dnes neměly volební právo, půlka světa by byla kolonií západních velmocí a ve Spojených státech by stále kvetla institucionalizovaná rasová segregace či otroctví,“ píše Kubala.

Nyní prý už skutečně nastal čas na radikální protesty. „Kdy jindy bychom měli protesty eskalovat do podoby akcí občanské neposlušnosti než v době, kdy jsou ohroženy základní pilíře demokracie, kdy prezident s premiérem drží celou společnost jako rukojmí a nejstarší česká strana funguje jako „trapná rohožka pro špinavé podrážky bagančat všech složek Babišova Agrofertu?“

Vymáhané požadavky jsou proto jasné: „Odchod Babiše a celé jeho politické divize impéria z politiky, účinné zákony zabraňující propojování politické a ekonomické moci a systematickou podporu nezávislosti, plurality a kvality médií.“

A tím se autor konečně dostává k tomu, jak má tato „občanská neposlušnost“ vypadat. „Je nutné vzít do úvahy, aby cíl byl velmi symbolický, pro akci dobře přístupný, a to i pro novináře, a také vizuálně zajímavý. Je důležité pracovat se symboly, které propojují konkrétní společenské dopady Babišovy činnosti s jeho osobou,“ doporučuje.

Je třeba dodat, že Radek Kubala skutečně nezůstává jen u slov. V minulém týdnu se na Slovensku účastnil akce, při které s ekologickými aktivisty v rámci protestu proti těžbě uhlí lezl na těžební věž dolu Nováky. Za to byl slovenskou prokuraturou obviněn a několik dní strávil v tamní vazbě. Kubala sám tvrdí, že na Slovensku byl „na dovolené“.

Deník Referendum v této souvislosti sám doporučil jeho „protestní manuál“, kde doporučuje, jak při podobných akcích postupovat, včetně zajištění mediální prezentace.

Obsadit Lidový dům a MAFRU. A když vydrží do jara, tak na pole

Jako první řešení se doporučuje „kreativní intervence na premiérově veřejném vystoupení. Autor připomíná, že odpůrci smlouvy TTIP prý dokázali totálně vydeptat eurokomisařku Cecilii Malmströmovou tím, že na každé její akci zpívali píseň „Slyš tu píseň zástupů“ z muzikálu Bídníci. Český kreativec doporučuje podobně týrat Andreje Babiše zpěvem symbolické písně: „Kdepak ty, ptáčku, HNÍZDO máš?“ Výhodou prý je, že s premiérem jezdí i novináři, takže o publicitu je postaráno.

CELÝ TEXT NA DENÍKU REFERENDUM ZDE

Druhou navrhovanou formou protestu je „symbolické obsazení Lidového domu“. „Klíč k Babišově porážce neleží v hnutí ANO, kde jsou jako ve správné firmě všichni loajální šéfovi, ale u jeho koaličních partnerů a podporovatelů. Uvnitř ČSSD probíhá střet o setrvání v koalici a případná akce v Lidovém domě může zvýšit sebevědomí straníků, kteří se za angažmá ve vládě hluboce stydí,“ vysvětluje.

Skupina lidí má podle instrukcí proniknout do sídla ČSSD, připoutat se tam řetězy, začít troubit na trubky a svůj odchod podmínit tím, že ČSSD odejde z vlády a začne reprezentovat svůj program. Druhou možností je prý obsazení střechy Lidového domu, což je taktika, která se osvědčila aktivistům hnutí Greenpeace. „Pro zájemce přidávám adresu: Hybernská 1033/7, 110 00, Praha - Nové Město,“ dodává autor.

Třetí výprava má směřovat do sídla MF DNES, kde mají demonstranti redaktorům připomínat, že jejich médium patřilo k důležitým informačním nástrojům sametové revoluce. Cílem je dosáhnout toho, aby MAFRA přestala být „mediální divizí Agrofertu“. „Přidanou hodnotou mohou být obrázky a videa do ruda rozpáleného a jako křeček prskajícího šéfredaktora Mladé fronty DNES Jaroslava Plesla,“ plánuje dále.

Následovat může širší akce v továrnách či prodejnách vlastněných Andrejem Babišem. „Přidanou hodnotou jsou totiž možné synergie s lidmi pracujícími v nelidských podmínkách či za nízké mzdy v Babišových podnicích,“ vysvětluje.

A pokud by náhodou i po tomto tlaku současná koalice vydržela do jara, nabízí se prý možnost „akce na řepkových polích“.

A co má být vrcholem těchto nátlakových akcí? „Směřujeme k cíli: uspořádat okupační stávky na pracovištích, s ambicí vyvolat generální stávku. Stávky jsou v historii jednou z nejosvědčenějších metod společenské změny, stály také za změnou režimu v listopadu 1989. Není důvodu je v dnešní době opomíjet,“ vysvětluje.

Zajistit medializaci a podporu osobností

A pak dává nahlédnout do kuchyně tvorby protestů, která je prý jednodušší, než se zdá. Je třeba dát dohromady „jádrovou skupinu“ lidí, kteří se budou podílet na organizaci. Organizátorů by mělo být spíše méně než více, protože „zde existují důvodná podezření, že Al Čapóne má velký vliv na fungování policie a bezpečnostní služby“.

Pak přímo doporučuje dvě šifrované online aplikace pro komunikaci, jedna z nich je prý osvědčená u ruské opozice.

Za druhé: „Vyberte místo a čas akce. Zvolte si člověka, který na místo akce zajde a udělá důkladnou rešerši, ideálně i s fotografiemi a plánkem. Večer před akcí uspořádejte brífink, kam sezvete všechny lidi, kteří mají o akci zájem. Zde jim předejte hlavní informace: co se bude dít, časový plán, ukažte jim fotky místa a rozdělte si role.“ Pokud je možné, mají si akci vyzkoušet nanečisto.

Za třetí by si všichni účastníci měli najít právníka, který jim poradí, s čím na ně může policie či ochranka vyrukovat a jak se tomu bránit. „Na případné pokuty se dá dopředu zřídit solidární fond, případně posléze uspořádat benefiční koncert,“ vysvětluje financování.

Důležitá je prý medializace akce. „Vyberte člověka, který novináře pozve na místo – buď s předstihem, nebo až po zahájení akce – a bude jim v době akce po celou dobu k dispozici. Pokud nechcete akci dopředu prozradit, můžete novináře pozvat na místo blízké akci, a pak je dovést na místo. Do redakcí ihned po začátku rozešlete tiskovou zprávu s vašimi požadavky a důvody konání akce,“ odkrývá. Kromě toho je třeba co nejdříve zaplnit fotografiemi a videy sociální sítě.

Také je prý třeba si „dopředu zajistit podporu osobností“. Babiš prý leží v žaludku spoustě známých lidí. „Postarejte se, aby po začátku akce zvedli telefon a zavolali novinářům, že vás podporují, případně aby vyjádření podpory nasdíleli na sociální sítě. Ideální je samozřejmě jejich přímá účast na akci,“ doporučuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…