Žádné výmluvy na muslimskou víru, půjdete plavat s ostatními. Evropský soud pro lidská práva vyslal všem školám jasný vzkaz

10.01.2017 21:01

Evropský soud pro lidská práva vynesl 10. ledna zásadní verdikt. Týkal se vzdělávání muslimských dívek ve švýcarských školách. Dívky se podle soudu musejí zúčastnit výuky plavání i navzdory náboženským omezením. Integrace do švýcarské společnosti má podle soudu přednost.

Žádné výmluvy na muslimskou víru, půjdete plavat s ostatními. Evropský soud pro lidská práva vyslal všem školám jasný vzkaz
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

BBC informuje o tom, že Evropský soud pro lidská práva vynesl důležitý verdikt. Vyjádřil se ke stížnosti švýcarských občanů tureckého původu, kteří si stěžovali, že jejich dcera byla nucena chodit na povinné hodiny plavání se spolužáky. Rodičům se ani trochu nelíbila představa, že jejich dcera bude v plavkách před chlapci, a nechtěli svou dceru na povinné plavání pustit a byli ochotni hnát svou věc až k Evropskému soudu pro lidská práva.

Soud konstatoval, že náboženská práva rodiny sice byla narušena, ale toto porušení nebylo tak zásadní. Povinnost integrovat se do společnosti je v tomto srovnání důležitější. A plavání na povinných hodinách této integraci pomůže.

Celou zprávu naleznete zde.

„V zájmu dítěte je dosáhnout úplného vzdělání, které následně pomůže jeho úspěšné integraci do společnosti v souladu s místními zvyky a mravy. Toto právo vítězí nad požadavkem rodičů, aby byla dívka vyňata ze smíšených hodin plavání,“ cituje z prohlášení soudu BBC.

Evropský soud pro lidská práva také připomněl, že škola vůči rodičům přistoupila na některé ústupky. Umožnila dívce nosit místo klasických plavek burkini. Kromě toho rodičům slibovala, že se dívka bude převlékat v šatně absolutně oddělené od chlapců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …