Žádní sirotci! Je to jiná kultura! Já pomáhám Čechům, drží postoj Babiš před dnešní bitvou. Peszynski je smutný, že nezměkl. A demonstranti a Kalousek...

19.09.2018 7:17

TOP 09 chce dnes navrhnout Poslanecké sněmovně, aby vyzvala vládu k přijetí padesáti syrských uprchlických dětí. Proti tomu stojí premiér Andrej Babiš (ANO). Ten nyní poskytl rozhovor serveru Seznam Zprávy.

Žádní sirotci! Je to jiná kultura! Já pomáhám Čechům, drží postoj Babiš před dnešní bitvou. Peszynski je smutný, že nezměkl. A demonstranti a Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v Hrzánském paláci

„Není možné vlastně zjistit, kdo je sirotek. Paní Šojdrová mluvila o sirotcích, to je nesmysl. Jedná se o migrující nezletilé děti bez doprovodu. Je to vrtěti psem, celá tahle záležitost,“ řekl k aktuálním událostem kolem sirotků Babiš. „Paní Šojdrová není schopná říct, o jaké děti jde,“ dodal. 

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Reportér Seznamu Jiří Hošek se Babiše ptal na české děti. „Vy máte žebříček: Napřed se postarejme o naše děti, pak se postarejme o ukrajinské válečné sirotky a pak až ve třetí rovině...“ ptá se Babiše. 

Původní text ZDE.

„Tak já jsem šel do politiky, abych bojoval za zájmy českých občanů, abych pomohl českým lidem. Já nemůžu spasit celý svět,“ sdělil Babiš. „Oni žijou v úplně jiném světě, v jiné kultuře, a já si myslím, že by tady ani nebyly šťastné,“ zmínil Babiš také rozzlobeně. „Máme jinou kulturu, jiné zvyky,“ řekl.

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

Hošek pak poukázal na Velkou Británii, která syrské uprchlické děti přijme. „Je to složité, je to nereálné a ti, co se k tomu hlásí, nevědí, o co jde,“ zmínil premiér. Znovu pak vyzval Šojdrovou, aby vůbec ukázala na to, kde ty děti jsou. „Ona to asi neví. Vezmeme sem děti a dáme je sem do českých dětských domovů?“ zeptal se Babiš. Hošek pak poukazoval na sebepoškozování dětí v řeckých uprchlických táborech a několikrát se otázal Babiše, proč tvrdí, že by děti ze Sýrie nebyly v Česku šťastné. „Je to jiná kultura,“ zopakoval Babiš. 

Pro server Novinky.cz pak uvedl to, že kauza alespoň ukázala na neosvojené děti v Česku.

Původní text ZDE.

Navrhnout Poslanecké sněmovně, aby vyzvala vládu k přijetí syrských uprchlíků, chce dnes TOP 09. „Civilizované země, které vycházejí ze zásad humanismu, se snaží pomáhat,“ zmínil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jen český premiér oznámil, že nemáme ani srdce, ani svědomí. Nehodláme se s tím smířit,“ podotkl Kalousek s tím, že pevně věří, že většina poslanců srdce a svědomí mít budou.

Proti vládě se pak uskuteční v těchto dnech hned dvě demonstrace. Skupina Auva na Facebooku svolává setkání na dnešní den od 17 hodin, a to na Malostranské náměstí. „Nechceme, aby tu vládla vláda, vedená StBákem s komunisty v zádech! Věříme, že poslanci za ČSSD a demokratičtí poslanci z ANO budou mít dost odvahy a zastaví tuhle novodobou národní frontu,“ uvádí Auva, která chce, aby bylo vyvoláno hlasování o nedůvěře vládě. 

Pozvánku najdete ZDE.

Již ve čtvrtek 20. září pak můžete přijít před pražské Hlavní nádraží, abyste vyjádřili svůj souhlas s přijetím syrských dětí. Událost „Proti politice cynismu“ je sdílena na sociální síti Facebook. 

„V minulém týdnu přišli někteří senátoři, podpořeni Wintonovými dětmi, s návrhem, aby Česká republika přijala 50 syrských sirotků. Ti přežívají ničivou válku ve své zemi v humanitárních a uprchlických táborech, kde je nedostatek jídla, hygieny, příležitostí ke vzdělání a lidé zde proto vyrůstají v nedůstojných životních podmínkách. Během víkendu ale premiér Andrej Babiš smetl návrh ze stolu se slovy: ‚Proč bychom je přijímali? Máme sirotky i u nás, které musíme připravit na vstup do života‘,“ píší iniciátoři z křesťansko-feministického ekumenického uskupení RFK. 

„Po odmítnutí jakékoliv pomoci válečným a klimatickým uprchlíkům, po otočení se zády ke kvótám a solidárnější Evropské unii, po ignorování prosby italského premiéra, který chtěl mezi státy EU rozdělit 450 lidí zachráněných na rybářské lodi, dosáhla česká politika dalšího hlubokého dna. Kvůli soutěži o hlasy voličů se Babiš, ale nejen on, vzdaluje míle daleko od humanistických hodnot, na kterých, snad ještě stále, je postavena současná společnost,“ píší organizátoři shromáždění.

Událost najdete ZDE.

Jak zdůrazňují, oni nechtějí přistoupit na tuto cynickou politiku, jakou kolem sebe šíří současná vláda. „Nesouhlasíme s argumenty, které popírají možnost soužití různých náboženských a kulturních skupin. Nesouhlasíme s Babišem, který podobnými výroky rozdmýchává ve společnosti nenávist. A proč vlastně? Aby měl díky takto získané popularitě větší moc ve vládě a upevňoval tak svůj podnikatelský monopol?“

„Přijďte společně s námi vyjádřit svůj nesouhlas se současným vládním postojem ve čtvrtek v 17:00 před Hlavní nádraží v Praze, odkud odjížděly v roce 1939 Wintonovy děti a kde také během uprchlické krize fungovala Iniciativa Hlavák pomáhající lidem na útěku. Společně uctíme minutou ticha oběti války v Sýrii a dáme prostor také projevům,“ dodávají organizátoři.

„Ach jo... už to vypadalo, že Babiš ucukne, ale zase se rozjel... Nebude to tak snadný,“ napsal také zklamaně na svůj facebookový profil aktivista Tomáš Peszynski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…