Žádný policejní stát, ale důsledné vymáhání trestů, vyzývá Sehnal

19.08.2021 15:46

Česká republika má skvělou policii, ale je třeba zapracovat na důslednějším vymáhání daných trestů, aby pachatelé neměli šanci uniknout. Předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal osvětluje, na co by se systém spravedlnosti měl více zaměřit.

Žádný policejní stát, ale důsledné vymáhání trestů, vyzývá Sehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Mezi zásadní témata Aliance pro budoucnost patří zefektivnění justičního systému. “Ovšem nikoli ve smyslu, jak navrhuje pan Šlachta. Ten neustále opakuje, že “všechno vyšetříme, všechny zavřeme”. Toto není správná cesta a není to ani něco, co bychom jako občané měli vyžadovat,” konstatuje Pavel Sehnal.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

“My si opravdu nemyslíme, že je dobrý nápad udělat z České republiky policejní stát. Dané složky mají fungovat kontinuálně a pokud se někde objeví nesrovnalost nebo průšvih, zaměřit se na to,” vysvětluje šéf Aliance pro budoucnost. 

Podle jeho slov česká justice funguje dobře. “Čím více bude odpolitizovaná, tím lépe pro každého občana. Máme ale pocit, že následný výkon práva je mělký. Ve chvíli, kdy někoho odsoudí, ten se následně různě vykrucuje, nenastoupí k výkonu trestu nebo když má něco zaplatit, neplatí,” uvádí.

“Výkon práva chceme významně posílit. Jestli je někdo odsouzen, je potřeba trest vykonat. Stát musí použít všechny dostupné prostředky k tomu, aby právo vymohl,” zdůrazňuje dále.

Pavel Sehnal je přesvědčen, že české spravedlnosti prospěje větší důslednost ve vyšetřování, ale především i důslednější trestání násilných trestných činů. “Policie funguje skvěle, ale je nutné se zaměřit na následné procesy poté, co si vše převezmou soudy. Potenciální pachatelé musí vědět, že spravedlnosti neuniknou,” dodává předseda Aliance pro budoucnost. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…