Zadržovaní členové mise OBSE ve Slavjansku byli prý propuštěni

03.05.2014 9:59

Proruští radikálové dnes ve východoukrajinském Slavjansku propustili tým evropských vojenských kontrolorů, mezi nimiž je i český podplukovník. Agentuře RIA Novosti to oznámil ruský emisar Vladimir Lukin, který na východě Ukrajiny monitoruje situaci. Propuštěno bylo všech sedm důstojníků a pět členů jejich doprovodu.

Zadržovaní členové mise OBSE ve Slavjansku byli prý propuštěni
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Podle vůdce slavjanských separatistů Vjačeslava Ponomarjova byla důvodem osvobození obava o jejich bezpečnost v situaci, kdy se ve městě bojuje. „Jsou to mí hosté, nechci, aby přišli k úhoně," řekl Ponomarjov ruské agentuře Interfax krátce před propuštěním evropských důstojníků. „Právě teď u mě sedí, hovořím s nimi a chystám se je propustit," prohlásil.

Ve Slavjansku od pátku pokračují boje mezi jednotkami ukrajinské armády a ozbrojenými separatisty, kteří město drží už několik týdnů. Armáda už údajně vyřadila několik povstaleckých kontrolních postů na přístupech ke Slavjansku, do bojů nasadila vrtulníky. Tři z nich povstalci v pátek sestřelili.

Propuštění měl domlouvat Lukin se Strelkovem, který prý separatisty ve Slavjansku řídí

Vojenská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) byla nedaleko Slavjanska zadržena v pátek 25. dubna. V internaci bylo původně osm jejích členů, švédský důstojník byl propuštěn s ohledem na jeho zdravotní stav. Misi na východ Ukrajiny vyslalo Německo, které v ní má čtyři zástupce. Vojenské experty z Česka, Dánska a Polska Berlín k účasti v misi přizval.

Podle odposlechů telefonického rozhovoru, který dnes zveřejnila ukrajinská tajná služba SBU, měl Lukin dnes ráno dorazit do Slavjanska spolu s vysokým představitelem Rady Evropy. Propuštění členů mise OBSE podle odposlechů Lukin předem domlouval s plukovníkem ruské vojenské rozvědky GRU Igorem Girkinem-Strelkovem, který údajně akce separatistů ve Slavjansku řídí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…