Záhadný Rath v ČT: Vláda má skupinu privilegovaných. Víme o ní

17.01.2012 21:05

Poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v České televizi hrál všemi barvami. Připomínajíc komiksového Ferdu Mravence přišel do pořadu s šokujícím odhalením. Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) má podle něho skupiny privilegovaných. Těch si váží více než samotné hlavy státu.

Záhadný Rath v ČT: Vláda má skupinu privilegovaných. Víme o ní
Foto: Repro ČT
Popisek: David Rath v Hydeparku

Navzdory tomu, že často nejde pro jadrný výraz daleko, byl středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) v úterním Hydeparku klidný jako beránek. V bílomodré košili a vínové kravatě s puntíky sice připomínal Ferdu Mravence, to mu však neubralo nic z jeho sebevědomého vyjadřování.

Nagyová je prý víc než prezident

Do České televize přišel se skandálním odhalením. "Máme zjištěno, že tato vláda, všechna ministerstva, má skupinu privilegovaných, kterým platí nehorázné odměny," uvedl v Hydeparku. A neváhal být konkrétní. "Nevím, proč je třeba paní Nagyová privilegovaná tolik, že bere víc než pan prezident. Pravděpodobně je pro pana Nečase důležitější než pan prezident," zaspekuloval v pořadu politik.

Nepřejídejte se. Budete mít drahé nemoci

V televizi promluvil lehce cynicky třeba o oceňování chorob. A jejich příčinách. "Když se přejídáte, máte častěji infarkt, častěji mrtvici, častěji se vám ucpávají cévy. Máte spoustu drahých onemocnění," vyprávěl usměvavý Rath o smrtelných chorobách ve stylu pohádky. Upozornil také na možnost, jak dostat další peníze do státního rozpočtu.

Daň z váhy. Dobrý nápad

"Mohla by to být třeba daň podle váhy, víc plateb za každý kilogram navíc. Mně jako lékaři by se to docela líbilo," uvedl v televizi politik. Právě z titulu této funkce by se mu ale podobné opatření stejně jako jeho kolegům prý nelíbilo. Nikdo by jej totiž prý nezvolil.

Budete ministrem, prorokoval divák

Tomu však nenasvědčovalo vystoupení jednoho z diváků. "Mám dotaz na hosta, budoucího ministra, tomu věřím," uvedl svůj výstup. Na Rathově kamenné tváře vyvolal pobavený, nikoliv však nesouhlasný smích.

Na dotaz, zda není systém zdravotního pojištění tak chaotický a nespravedlivý, že by nebylo od věci jej úplně zrušit, reagoval posléze politik se smíchem. "To bychom se vrátili do středověku." A aby dokázal, jak je vzdělaný v historických reáliích, neváhal připojit historický exkurz. Systém zdravotního pojištění zavedl už Bismarck, připomněl v pořadu České televize. V různých státech podle něho funguje různě. Třeba ve Francii mají jednu zdravotní pojišťovnu. A taky to zvládají.

Pryč s poplatky

V průběhu celého pořadu se ale držel populistické rétoriky. "Jediný poplatek, který bychom zachovali, by byl ten v nemocnici," ujistil zvídavého diváka, jehož zajímalo, jak by vypadal zdravotní systém pod taktovkou sociální demokracie. "Všechny ostatní poplatky bychom zrušili," slíbil pestrobarevný Rath. Jeho strana prý ještě uvažuje o poplatku za recept. Ten by se však pohyboval zřejmě v řádech korun.

Julínek a Šnajdr. Ti to zkazili

Rath čelil ale i pichlavějším dotazům, třeba tomu, který se zajímal o jeho postoj k IZIPu. "Já jako ministr jsem zastavil všechny věci související s IZIPem. Pak přišel pan Julínek s panem Šnajdrem a ti doplatili IZIPu všechny peníze," řekl v Hydeparku Rath s tím, že exředitel VZP Pavel Horák, který je v souvislosti s projektem IZIP často pranýřován, za nic nemůže. "Podle mě nědělal nic o své vůli," řekl v televizi hejtman.

V minulosti působil jako ministr zdravotnictví, právě do chvíle, kdy jej vystřídal Tomáš Julínek z ODS. V současnosti je Rath stínovým ministrem zdravotnictví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…