Zahradilovo varování před Milionem chvilek. Jde o V4. Už se to valí na něj i na Vondru

16.02.2020 11:18

Spolek Milion chvilek připravuje demonstraci proti zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem, pod heslem „Nechceme jít cestou Maďarska a Polska“. „Je to hloupost a poslechnout je by bylo sebevražedné,“ varuje na sociální síti europoslanec Jan Zahradil (ODS). K jeho názoru se přidávají i další, jiní se však staví důrazně proti.

Zahradilovo varování před Milionem chvilek. Jde o V4. Už se to valí na něj i na Vondru
Foto: repro Facebook
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil po "aféře" zveřejnil koláž v podobě Jamese Bonda, agenta ve "službách Vietnamu"

Spolek Milion chvilek organizuje na neděli 1. března v Praze demonstraci „na obranu demokratických institucí“. Akci zahájí v 16:00 pochod z Hradčanského náměstí na Staroměstské náměstí, kde od 17:00 začne demonstrace.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32329 lidí

K účasti spolek nyní vyzývá své příznivce ze stovek míst po celé ČR. Dalším krokem „proti pokračujícímu ničení demokratických institucí politiky“ bude spuštění vlny protestních akcí ve všech krajských městech ČR, kterou spolek oznámí v neděli 16. února.

Na pražské akci podle organizátorů půjde nejen o protest proti Stanislavu Křečkovi. Volba doktora Křečka ombudsmanem je, podle spolku, „jen“ obzvlášť křiklavým příkladem toho, jak jsou státní správa a významné instituce krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládány a privatizovány.

Ke své pozvánce Milion chvilek dodává, že „účelová koalice ANO, SPD, KSČM a Hradu za asistence části ČSSD postupně a systematicky rozkládá důležité demokratické instituce, které mají kontrolovat pravidla a sloužit všem občanům, nikoli vybraným politikům“.

Před zmíněnou akcí organizovanou spolkem Milion chvilek někteří aktéři české politiky varují.

Europoslanec Jan Zahradil na svém twitteru sdílel k tomuto protestu stanovisko místopředsedy ODS Alexandra Vondry: „Levicové kavárenské kroužky v Praze a Bratislavě říkají, že je (V4) toxický, že bychom se měli štítit konzervativních Poláků i Maďarů. Je to hloupost a poslechnout je by bylo sebevražedné.”

„Podepisuji do písmene. Dál není třeba nic dodávat,“ napsal k jeho slovům Zahradil.

Do následné diskuse pod jeho tweetem se zapojil i komentátor Petr Honzejk. „Pořád přemýšlím co je konzervativního na politickém atakování justice a faktické likvidaci médií veřejné služby a nějak mě nic nenapadá,“ poznamenal.

„Štítit? kde to berete? tenhle slovník – obraz vnitřku,“ podotkl k Zahradilovým slovům komentátor Martin Fendrych.

Přispěvatel do diskuse Jiří Nantl konstatoval, že „největší strategický omyl prvorepublikové čs. pravice byla představa, že fašisti sice nejsou nic moc, ale mohli by alespoň pomoct hájit nějaké hodnoty. Už to neopakujme.“ Zahradil se však pozastavil nad tím „koho má na mysli těmi fašisty“.

Komentující uživatel Marek Vondrák pak Zahradilovi doporučil jít konečně „škodit do Trikolóry“. „Že je třeba se štítit bigotního katolického Talibanu a nacionalistického kleptokrata Orbána – to není názor žádných levicových kroužků. Já volím ODS od 1998 a zcela s tím souhlasím. PiS a Fidesz jsou toxické strany. Zvláště PiS je hnus,“ napsal.

Organizátoři protivládních demonstrací také upozorňují, že velmi brzy by mohla být další „napadenou“ klíčovou institucí veřejnoprávní média. „Už v březnu doplní Sněmovna nové členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Podle výběru užšího okruhu kandidátů je vážný důvod k obavám, že by to mohl být jeden z kroků na cestě k omezení či likvidaci jejich nezávislosti na politicích,“ dodává na závěr své výzvy spolek Milion chvilek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…