Zahraniční média píší o Klausově amnestii

04.01.2013 18:27

Amnestie prezidenta Václava Klause vyvolala reakce u zahraničních médií a světových agentur. Polské deníky psaly o pobouření Čechů. Německý deník srovnával Klausovo „mimořádné opatření“ s první amnestií Václava Havla. Na nejzajímavější články upozorňuje deník Právo na svém webu.

Zahraniční média píší o Klausově amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Rakouský deník Kurier uvedl, že Klaus vyvolal vztek, když pustil na svobodu známé aktéry korupčních kauz. Na to upozorňuje třeba i německý Die Welt, který napsal o „příliš velké shovívavosti pro korupčníky a hospodářské zločince“.

V Polsku vnímají pobouření Čechů

Francouzský Le Figaro konstatoval, že český prezident je kritizován za amnestii. Polská agentura ale píše o pobouření Čechů. Ruská média zaznamenala vysoké počty propuštěných vězňů.

Ve Švýcarsku označil Neue Züricher Zeitung rozhodnutí Václava Klause za pochybný pozdrav na rozloučenou. Amnestie se prý „v jistém smyslu vrací do časů, kdy byl Klaus ve vysokých vládních a parlamentních funkcích, kdy rychlost privatizace měla přednost před kvalitou a kdy prostřednictvím mocenského kartelu hlavních stran vzniklo bahno korupce, na kterou Česko trpí dodnes“.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung přirovnal Klausovo „mimořádné opatření v mimořádné době“ k první ze tří amnestií Václava Havla, které současný prezident vždy ostře kritizoval.

Slováci chválí rozhodnutí svého prezidenta

Na Slovensku se novináři pozastavují nad rozsahem české amnestie. Chválí přitom slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, který byl prý v otázce amnestie mnohem opatrnější.

„Ve srovnání obou amnestií vychází rozumněji prezident Ivan Gašparovič. Slovenských 550 vězňů versus desetinásobný počet propuštěných v Česku není nejvážnější rozdíl,“ prohlásil deník Sme.

Na Slovensku budou propuštěni jen lidé odsouzení za trestné činy spáchané neúmyslně nebo z nedbalosti. V Česku se dostanou na svobodu i ti, kteří úmyslně někoho napadli. S nimi se na svobodu dostanou i protagonisté „největších skandálů republiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…