Zahraniční tisk si všímá síly komunistů před českými volbami

25.10.2013 9:43

Výrazná porážka pravice, nástup politických projektů úspěšných podnikatelů a nezanedbatelná síla komunistů. Tak nějak by se dal shrnout předpokládaný výsledek voleb v Česku očima zahraničních médií. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Zahraniční tisk si všímá síly komunistů před českými volbami
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

Specialista na střední Evropu Sean Hanley z prestižní London School of Economics na svém blogu napsal, že ODS nevede špatnou kampaň, ale to nestačí.

Pozastavuje se nad tím, že oproti volbám v roce 2010 ubude ODS zřejmě více než polovina hlasů. Tomio Okamura podle Hanleyho získává tvrdými útoky na dosavadní politiky, sociálně-populistickou rétorikou a poznámkami o romské menšině. "Svůj česko-japonský původ používá k odrážení nařčení z rasismu," soudí autor.

Zatímco pravice podle Hanleyho utrpí historickou porážku, Andrej Babiš vede dobře organizovanou a profesionální kampaň, ve které se mu daří lidi přesvědčit, že je efektivní byznysmen, který umí dát věci do pořádku a i Českou republiku může úspěšně řídit jako podnik.

Agentuře Reuters popsal její novinář rozdíly mezi Prahou a ostatními částmi republiky. "Nezaměstnanost v Ostravě je jedenáct procent, v Praze jen pět," uvádí se v textu.

Slovenský deník Sme se věnuje tomu, že KSČM skončí pravděpodobně druhá nebo třetí. Upozorňuje na to, že KSČM má nejvíce členů. "Zhruba 100 tisíc Čechů je členem nějaké strany, z toho 57 tisíc jich je v KSČM.“

Rozhlasová stanice Radio Free Europe (Rádio Svobodná Evropa) na svých internetových stránkách také píše o předvolebních preferencích KSČM. "V zemi, která proslula masovými demonstracemi během takzvané sametové revoluce při svržení režimu v roce 1989, je možnost, že komunisté budou rozhodujícím faktorem při sestavování vlády po těchto volbách, pozoruhodná.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…