Zájezdoví dopravci zakládají asociaci a žádají od státu odpovídající pomoc. Ta současná prý nedává smysl

10.02.2021 10:35

Fungující iniciativa Za autobusy, která bojuje za lepší a spravedlivé kompenzace pro zájezdové dopravce, se promění v právnickou osobu Asociaci nepravidelné autobusové dopravy (ANAD). Jejím prostřednictvím chtějí získat rychlou pomoc pro dopravce, které citelně zasáhla současná situace. Podle zakladatele Jiřího Vlasáka má iniciativa podporu již přes 635 dopravních firem a věří, že se všichni stanou i členy vznikající asociace.

Zájezdoví dopravci zakládají asociaci a žádají od státu odpovídající pomoc. Ta současná prý nedává smysl
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Tyto autobusy budou od 13. prosince nově vozit cestující na Třinecku a Jablunkovsku

Zájezdové autobusy stojí již téměř rok na místě a podle zakladatele Vlásaka jsou dopravci již absolutně na dně, zadluženi a s autobusy, které nemají téměř žádnou cenu a vyžádují velké investice pro jejich zprovoznění. Proplacení 50 procent nákladů nemůže tak stačit.
 

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
 
Jiří Vlasák věří, že se Asociace nepravidelné autobusové dopravy stane velmi silnou organizací. „Bude zastupovat doslova celý trh nepravidelné autobusové přepravy osob a pro politiky nebude již tak jednoduché, nás odbýt. Později každý dopravce osloví svoje spřátelené klienty z řad škol, CK, CA, sportovních klubů, neziskových organizací, obecních úřadů, firem, zájmových spolků s tím, aby se staly partnery asociace. Bude to v zájmu všech uvedených organizací, protože pokud prosadíme naše návrhy, budou z nich jako naši klienti profitovat. Pokud se povede dohromady sehnat tisíce partnerů, budeme v podstatě zastupovat až miliony občanů ČR, to by už měla být velká síla k prosazení všech našich cílů,“ věří Vlasák.
 
Dopravci obdrželi minulý týden dlouho očekávaný návrh kompenzačního programu. S tím ale spokojeni nejsou. Podle schůzky s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem věřili, že zmíněné parametry paušálního programu budou dávat zájezdovým dopravcům postiženým již téměř ročním výpadkem zakázek, smysl. Propad celoroční tržby se pohybuje mezi 85 až 100 procenty. V běžné sezóně autobusy dopraví týdně více než milion cestujících. 
 
„Bohužel opak je pravdou, návrh programu, který má schvalovat vláda, počítá s kompenzacemi přibližně 50 procent nákladů, které máme nyní. V období, kdy stojíme a snažíme se ušetřit na všem možném. Původně se hovořilo o kompenzacích nákladů, které jsme měli v normální době, tedy v roce 2019. To mohlo dávat alespoň nějaký smysl,“ přiblížil Vlasák.
 
„Chtěli jsme věřit, když se kolegovi Alešovi Toufarovi povedlo vejít v e-mailový kontakt s ministrem Havlíčkem, že jsme na dobré cestě, že naše argumenty budou vyslyšeny, ale ukazuje se, že jsme byli naivní,“ píše Vlasák. 
 
Dopravci proto po včerejším rozhodnutí vlády poslali Karlu Havlíčkovi dopis, ve kterém kompenzační plán pro podnikatele nazývají veřejnou popravou zájezdových dopravců. 
 
 
„Mylně vydáváte podporu fungujícím oborům za pomoc pro nás. Odložení mýtného, odložení silniční daně a dokonce snížení spotřební daně z nafty v nákladu 5 miliard korun. To firmám, které rok, a ne svojí vinou stojí, nepomůže. Rád bych vám v této souvislosti připomenul, že jste mimo jiné ministr dopravy a vykonávat nadále tento úřad s vědomím, že pohřbíváte příležitostnou dopravu v zemi v počtu mnoha set rodinných firem, to je opravdu silné,“ stojí v dopise.
 
A jejich rozhořčení je již opravdu silné. „Ve veřejném prostoru i nakonec v naší korespondenci prezentujete, že se nenecháte vydírat. Mnohokrát jsem Vás za Iniciativu ujistil, že vydírání není naším programem. Vaše poslední ekonomické útoky na náš obor hovoří o něčem jiném, než deklarujete. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Věřte, že se těmto posledním krokům, které nám zbydou a ke kterým stále silněji vyzývají naši podporovatelé z řad dopravců, zatím v Iniciativě vnitřně bráníme,“ uzavírá současná iniciativa Za autobusy svůj dopis.  
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…