Zajímáte se o globální oteplování? Drobil doporučil Chocholouška

01.09.2010 5:15

Politika Strany zelených ve volbách propadla. To je signál od voličů, který hodlá ministr životního prostředí Drobil respektovat, uvedl v on-line rozhovoru pro iDNES.cz.

Zajímáte se o globální oteplování? Drobil doporučil Chocholouška

Ministr životního prostředí Pavel Drobil se v on-line rozhovoru na iDNES.cz ohradil, že by vedl štvavou kampaň proti svým předchůdcům ve funkci. Zdůraznil ale, že patřili ke straně, kterou voliči nepustili do parlamentu. „Politika Strany zelených totálně propadla a voliči ji odmítli. Bylo by projevem mé politické arogance, kdybych tento signál voličů oslyšel," přiznal Drobil.

Jednoho z tazatelů zajímalo, zda by zájemce o problematiku globálního oteplování měl její studium začít podobně jako on knihou Václava Klause, tedy seznámením s názory laika. „Ne, myslím si, že by se zájemci o studium problematiky globálního oteplování měli jako s první publikací seznámit s diplomovou prací profesora Chocholouška ... A ted vážně, každý jednostranný pohled na problémy této planety nevede k jejich vyřešení," reagoval Drobil.

Ekologickým organizacím se zmenší vliv a výkupní ceny za solární energii se sníží

Ministr je přesvědčen, že Česká republika musí být schopna uchránit své přírodní památky před tlakem stavebních a těžebních firem. Přislíbil také, že jeho resort bude pokračovat v boji se znečisťovateli ovzduší. „Právě dokončujeme novelu zákona o ochraně ovzduší, která umožní městům a obcím vyhlašovat nizkoemisní zóny, což v praxi znamena omezení vjezdu vozidel do přesně vymezených částí města v daném časovém intervalu," prozradil Drobil.

Potěšil ty, kterým vadí blokování výstavby obchvatů i dálnic ekologickými organizacemi nebo vysoké výkupní ceny za solární energii. „Právě provádíme audit ekolegislativy, jehož jedním z důsledků by mělo být odbyrokratizování schvalovacích procesů a jejich zjednodušení. A také budeme upravovat výkupní ceny energie vyrobené ze solárních panelů," přiblížil dva z kroků svého resortu.

Německo s daní na jaderné palivo následovat nebudeme

Ministr se rozhodně nenechá inspirovat v sousedním Německu, které chystá zavést daň na jaderné palivo v rámci přípravy nové energetické politiky. „Já jen doufám, že toto opatření, bude li schváleno, nepovede ke stejným důsledkům jako německé rozhodnutí z doby před deseti lety zastavit rozvoj jaderné energetiky, které dnešní německá vláda musí složitě napravovat tak, aby si zachovala tvář," poznamenal Drobil.

Musel také odpovídat, zda myslel vážně výrok, že ho dopady českých emisí skleníkových plynů na obyvatele Mikronésie nezajímají a že dává přednost českým podnikům, protože ve stejném duchu by indický Mittal nemusely zajímat dopady emisí prachu na obyvatele Ostravska. „Absolutně jsem to myslel vážně, jen s tím rozdílem, že jsem nehovořil o českých podnicích, ale o občanech ČR. Pokud se týče Mittalu, tak to není indický subjekt, ale český, registrovaný a podnikajicí v ČR a jako takový se tady musí chovat," stál si za svým ministr.

Čtěte také:

Drobil: Další bloky JE nám zajistí energetickou nezávislost 

Drobil už má dost připomínek, jak dýchá za průmysl 

Drobil chce spustit boj s emisními povolenkami 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…