Zajímavá kniha: Prahou po stopách zednářské symboliky

23.10.2017 15:19

Praha přitahuje miliony návštěvníků jako magnet, za což vděčíme stavitelům, kteří jí v různých dobách vtiskli nezaměnitelnou tvář i charakter. Přes velkolepé budování města v průběhu posledního století zůstává gotické jádro Prahy nezměněné a je trvalou připomínkou záměru tehdejších stavebníků a stavitelů.

Zajímavá kniha: Prahou po stopách zednářské symboliky
Foto: tan
Popisek: Svobodní zednáři

V uličkách a domech dodnes nacházíme hlubokou symboliku z dílen gotických stavitelských hutí, renesančních cechů i zednářských spolků. Pozvedněme hlavu a pokochejme se odkazem moudrých představitelů historických stavebních stylů. V nové výpravné knize, kterou vydává Universum, se odhaluje původ a symbolika mnoha staveb, které jsou spojené s věhlasnými jmény, jako například Petr Parléř, Matyáš Rejsek, Benedikt Ried, Bonifác Wohlmut, Jean Baptiste Mathey, Kryštof i Kilián Ignác Dientzenhoferovi, Ignác Jan Nepomuk Palliardi, František Maxmilián Kaňka či Jan Blažej Santini-Aichel. Kniha vychází u příležitosti 300. výročí založení nejstarší (první) zednářské velkolóže.

Původ i název zednářů se odvozuje od cechů zedníků a stavitelů. Za významný mezník v dějinách zednářství bývá považován rok 1717, kdy byly čtyři londýnské lóže spojeny do první velkolóže v čele s velmistrem. Rozmanitost fenoménu zednářství nelze vtěsnat do jednoduché definice. Charakter lóží býval aristokraticko-měšťanský až elitářský a kosmopolitní, jeho zaměření sociálně etické, s cílem budování „duchovního chrámu humanity v lidských myslích a srdcích“, sloužící k podpoře a emancipaci neprivilegovaných vrstev. Tento účel od 19. století vzhledem k postupné občanské a sociální proměně společnosti začal pozbývat původní smysl, původní ideály pak podle některých názorů mohly někdy nahradit osobní zájmy členů privilegované skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…