Zajímavé: Uprchlíci podávají žaloby

27.10.2015 11:12

Německá kancléřka Angela Merkelová otevřela zemi uprchlíkům dokořán, ale ne všichni z nich si tohoto velkorysého gesta dostatečně váží. Jak uvádí britský deník The Express, skupina příchozích migrantů žaluje Německo kvůli údajně pomalému vyřizování jejich žádostí.

Zajímavé: Uprchlíci podávají žaloby
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Anketa

Co s členstvím České republiky v EU?

5%
95%
hlasovalo: 12257 lidí

Přibližně dvacet žadatelů o azyl ze Sýrie podalo žalobu proti vládě a požadují, aby jim byly bezodkladně vyplaceny sociální dávky a poskytnuto adekvátní bydlení. Stěžují si na to, že čekají na registraci již týden a úřady v Berlíně jim stále nebyly schopny vyhovět. Stovky uprchlíků jsou nuceny čekat dlouhé dny na registraci jejich žádostí, protože úřady nemají dostatek kapacit a navíc se věnují dostavbě hlavního městského uprchlického centra. Denně se dle informací britského deníku shromažďují před berlínským úřadem obrovské davy lidí a mnozí tvrdí, že čekají již celé týdny. Až do zpracování žádosti přitom uprchlíci nemají přístup k bezplatné zdravotní péči, sociální podpoře ani bydlení.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Uprchlíci tak jsou v tomto mezičase v podstatě bezdomovci, a to v době, kdy již noční teploty klesají pod bod mrazu. „V září dorazilo do Evropy na 170 000 migrantů a krize se postupně vymyká jakékoli kontrole. Situace se zhoršuje také díky kontroverzní německé přistěhovalecké politice otevřených dveří,“ uvádí Express. Německo již pracuje na změnách ve své migrační politice a před několika dny avizovalo, že neúspěšné žadatele o azyl budou zpět do jejich domova dopravovat vojenská letadla. Kancléřka Angela Merkelová je vystavena čím dál tím většímu tlaku. Ten nepřichází jen z řad opozice a voličů, ale přímo od jejích stranických kolegů. Zatím se ovšem může spolehnout na podporu koaličního partnera SPD. Socialisté se nechali slyšet, že pozice Merkelové by neměla být jakkoli zpochybňována a bez ní nemá koalice žádnou budoucnost.

Včera server ParlamentníListy.cz také informoval o nespokojenosti dalších uprchlíků v Německu. Na rozdíl od výše zmíněné syrské skupiny se však rozhodli zemi rovnou opustit a vrátit se zpět do Iráku. Konkrétně se jednalo o irácké Kurdy, kteří nebyli spokojeni s kvalitou ubytování v uprchlických táborech a také s výší finanční podpory. Jeden z Kurdů si například stěžoval, že jemu a jeho synovi německé úřady poskytly pouze 540 eur. Mladý kurdský uprchlík zase v textu převzatém ze zahraničních médií poukazoval na nedostačující úroveň bydlení a málo respektu ze strany německých úřadů a obyvatelstva. Podle německých úřadů již zemi z těchto i jiných důvodů opustily tisíce migrantů přicházejících ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…