Zajímavé: Zeman od sebe odehnal voliče TOP 09, stoupá mu však důvěra mezi voliči Babiše

08.03.2016 11:45

Nejvyšší důvěru mezi lidmi má prezident republiky. Věří mu více než 60 procent občanů. Ukazuje to nejnovější průzkum agentury STEM, která porovnávala důvěru v jednotlivé politické instituce.

Zajímavé: Zeman od sebe odehnal voliče TOP 09, stoupá mu však důvěra mezi voliči Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident jako jediný má také stále zvyšující se důvěru občanů. Oproti loňskému roku se mu navýšila dokonce o 8 % (na 63 %). Senátu, Poslanecké sněmovně i vládě důvěřuje méně lidí než loni. Největší důvěru z těchto tří institucí má vláda (40 %), Poslanecká sněmovna drží stříbrnou příčku (36 %) a Senát je poslední (33 %). 

Své příznivce má prezident především mezi sympatizanty KSČM, ale nadprůměrnou úroveň důvěry zjistila agentura také u příznivců ČSSD a hnutí ANO. „Zatímco mezi stoupenci ČSSD se míra důvěry snižuje, mezi sympatizanty ANO se od průzkumu v březnu 2015 významně zvýšila. Zajímavé jsou změny v důvěře v prezidenta mezi příznivci KDU-ČSL, z vysoké míry důvěry v září 2014 propad na jaře 2015, aktuální nárůst zůstává stále pod průměrnou hodnotou pro celou populaci,“ uvádí průzkum. Příznivci ODS stále vykazují stabilně nízkou míru důvěry v prezidenta, u TOP 09 dochází k drastickému snižování.

Celý průzkum ZDE

„Prezidentovi významně méně často důvěřují lidé s vysokoškolským vzděláním (53 %). Pro úplnost dodejme, že vysokoškolsky vzdělaní lidé mají častěji důvěru v Poslaneckou sněmovnu a Senát než lidé s nižším vzděláním. V důvěryhodnosti vlády žádné rozdíly v závislosti na úrovni vzdělání nezjišťujeme,“ podotkl také průzkum.

Členům vlády nejčastěji důvěřují stoupenci vládních stran, zajímavé však bezesporu je, že nejnižší míru důvěry ve vládu mají sympatizanti ČSSD. 

„Nejvyšší míru důvěry v Poslaneckou sněmovnu a Senát zjišťujeme u příznivců KDU-ČSL, naopak nejnižší u stoupenců KSČM. Poslanecké sněmovně dále častěji důvěřují příznivci vládních stran, ANO a ČSSD. V míře důvěry v Senát nejsou mezi sympatizanty hnutí ANO, ČSSD, ODS a TOP 09 zásadní rozdíly,“ uzavřel průzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…