Zajímavý hlas ze STAN: Bakalo, vraťte ty miliardy, nebo táhněte k čertu

19.09.2013 9:43

Starosta Dolních Břežan u Prahy, předseda společného klubu zastupitelů STAN a TOP 09 ve Středočeském kraji Věslav Michalik napsal přes svůj blog na iDnes.cz dopis miliardáři Zdeňku Bakalovi, v posledních dnech značně přetřásanému kvůli společnosti OKD, která se rozhodla řešit své problémy uzavřením Dolu Paskov. V devadesátých letech prý Bakalu považoval za učebnicový příklad úspěšného podnikatele, nyní jej nemilosrdně posílá k čertu.

Zajímavý hlas ze STAN: Bakalo, vraťte ty miliardy, nebo táhněte k čertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Nákup chlouby OKD, pýchy českého hornictví, za pouhých deset miliard, byl podle Michalika pro Bakalu velkým štěstím. Přiznává, že následné kroky majitelů těžebního impéria byly jak z učebnice a vskutku perfektně provedené. Přesto nyní musí zavírat a má horníky v ulicích.

Důvod je podle Michalika prostě v tom, že desítky miliard korun, vygenerovaných rozhodnutími managementu, odtekly mimo společnost. Místo vytváření rezerv si majitelé vypláceli dividendy a kašlali na společenskou zodpovědnost.

„Ostravsko je odsud daleko, kraj je to `razovity`. To však nikoho neospravedlňuje k tomu, aby z něj vysál kapitál takovým dobyvatelským způsobem, že destabilizuje samotné základy fungování celého regionu,“ vzkazuje topkařský starosta miliardáři.

"Zdeňku Bakalo, čestné a chlapské řešení je vzít z OKD vytažených pár desítek miliard a zpátky je vrátit do důlní společnosti formou navýšení kapitálu. Tím OKD stabilizovat a zajistit jejich další rozvoj. Nechat to na českém daňovém poplatníkovi a čekat, že to udělá stát (viz odhadovaných prvních 6 miliard na útlum Dolu Paskov) je řešení zbabělé. Chcete-li udělat něco pro tuto zemi, ukažte, že skutečný kapitalista je společensky zodpovědný. Zodpovědný za svoji firmu, zaměstnance, region. Ukažte, že skutečný kapitalista není privatizátorem zisků a socializátorem ztrát," píše politik.

"Jinak táhněte k čertu," uzavírá úderně svůj příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…