Zákaz petard, zní i z ODS. Ale i jiné řešení. Nechat, ale...

02.01.2023 8:54 | Ze sítí

Zdaleka ne všichni lidé v Česku se na přelom roku a silvestrovské veselí těšili. Mnozí poslední dny loňska počítali s hrůzou, jelikož se příliš netěšili na přivítání nového roku v podobě ohňostrojů a petard. Na silvestrovský zvyk v podobě odpalování světlic a dělbuchů upozorňovali zejména ekologičtí aktivisté, ale radost z něj nemají také majitelé zvířat či někteří politici. „Ohňostroje jsou p*čovina… Zatížit je spotřební daní. Hodně lidí si koupi rozmyslí,“ zní od politiků z ODS.

Zákaz petard, zní i z ODS. Ale i jiné řešení. Nechat, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroje na Nový rok 2023 nad Prahou

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Podobně jako v některých dalších městech i v Praze v letošním roce platil zákaz ohňostrojů v parcích i historickém centru, a přestože z magistrátu znělo už několik dní varování, že těm, kteří vyhlášku poruší, hrozí vysoké pokuty, mnoho lidí si s tím během přelomu roku příliš hlavu nedělalo.

Zákaz, který je platný na většině míst v centru Prahy včetně náplavek i parků, platí podle vyhlášky z roku 2020. Pražský magistrát tvrdí, že je jeho účelem „zvýšit bezpečnost obyvatel a omezit hluk, který má každoročně za následek smrt či zranění mnoha živočichů“.

„Na dodržování vyhlášky bude v ulicích hlavního města dohlížet Městská policie hl. m. Prahy i Policie ČR. Za porušení zákazu mohou policisté a strážníci uložit na místě pokutu do výše 10 000 Kč, ve správním řízení je možné uložit fyzické, právnické nebo podnikající fyzické osobě pokutu do 100 000 Kč,“ varoval magistrát na portálu hlavního města. Přesto se pražské centrum opět pyrotechniky nezbavilo.

Na ohňostroje přitom dříve s hrůzou poukazovali mnozí klimatičtí aktivisté, ale též i vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR), kteří varovali, že ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí, a doporučili proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat.

Nyní se začal k pyrotechnice ozývat odpor i z vládní ODS. Zhurta se do oslav konce roku za pomoci pyrotechniky pustil například místostarosta Ostravy–jihu Radim Ivan. „Ohňostroje jsou pičovina, která otravuje nejen normální lidi, škodí životnímu prostředí, ale také traumatizuje zvířata. Zakázat pyrotechniku úplně, jsou moderní způsoby, jak oslavit příchod nového roku. To je názor, co? Od ODSáka,“ konstatoval.

„Ohňostroj vypadá sice hezky, ale negativ je víc než pozitiv. Škodlivé emise, extrémní hluk, který trápí lidi i zvířata, nebo světelné znečištění, jež může u epileptiků lehce vyvolat záchvat. Možná je tak načase vyměnit tuhle zastaralou zábavu za něco modernějšího. Co myslíte vy?“ připojili se do diskuse také Piráti.

S předchozími názory by se shodla i další politička z ODS, učitelka a zakladatelka spolku Vlčí Máky Miroslava Pašková. „Byla jsem zvědavá, jak bude policie zejména v Praze zasahovat proti ohňostrojům a jestli se ráno v titulcích objeví třeba ‚Strážníci vybrali přes 2 000 000‘, ale nic. Za prvé se mi nelíbí ta degradace práva, k níž nevynutitelné zákazy a nařízení vedou. Pokuty za ohňostroje na veřejném prostranství jsou asi jako pokuty za odhozené žvýkačky, protože by bylo třeba chytit odpalovače za ruku. Takže tudy cesta nevede, přičemž jsem ale rozhodně pro regulaci zábavní pyrotechniky,“ postěžovala si, že nezaznamenala, že by policie udělila za porušení vyhlášky větší množství pokut.

Podle Paškové je dobrých důvodů k regulaci pyrotechniky „dost“ a „není je třeba vyjmenovávat“. „A rozumné řešení by podle mě šlo přesně opačnou cestou než vyjmenováním zákazů, a sice stanovením odpalovacích ploch. Každá obec by měla určit bezpečné místo a vymezit jeho bezpečnostní zónu a zabezpečit odborný dozor. Je vysoce pravděpodobné, že ohňostroje chtiví lidé se stáhnou právě sem, kde se podaří uhlídat bezpečnou manipulaci, jakož i čas odpálení,“ žádá členka občanských demokratů. „A ještě to posiluje obecní pospolitost – popřejí si šťastný nový rok,“ dodává.

Druhým krokem by pak podle ní mělo být omezení přístupu k pyrotechnice – „petardy pouze s akustickým efektem vyřadit z trhu úplně, nejsou ‚dobré‘ k ničemu jinému, než že je děti házejí lidem a psům pod nohy, popř. pod auta, samozřejmě po sobě a občas jim bouchnou v ruce. No a klasické ohňostroje umožnit prodávat jen v obchodech, které si pořídí speciální licenci, a zatížit je spotřební daní,“ má jasno.

„Hodně lidí“ si následně podle ní koupi „rozmyslí, omezí nebo už na poslední chvíli ohňostroj nesežene“. „Psychologie zafunguje i tak, že si řeknou: ‚Proč já bych do toho vrážel dva tácy, když na odpalovací místo donesou dost ohňostrojů sousedi?‘ A za pár let budeme tam, kde chceme – ohňostroje se opět stanou vzácnou podívanou a společenskou záležitostí, aniž bude někdo moc brblat. A že se vždy najde někdo, kdo je odpálí jinde a jindy? Věřte mi, že ho to nebude moc bavit,“ myslí si Pašková.

Zatímco ona by šla cestou dalších restrikcí a regulací, poslanec za ANO Patrik Nacher se vyjádřil, že i když ohňostroje a petardy „moc rád nemá“, má být vše podle něj o stylu diskuse o případném zákazu či značném omezení pyrotechniky a zároveň i o svobodě a o nálepkování. „Nejprve diskuse o zákazu kaprů na Vánoce, teď ohňostroje. Ani jedno nevyhledávám, tudíž nemám střet zájmů, ale tyto snahy mi začínají vadit. Tak pojďme dál, co takhle omezit lyžování – kácení stromů kvůli sjezdovkám, umělé zasněžování, zbytečné svícení pro noční jízdy za 3… 2… 1,“ vyjádřil se Nacher před silvestrem.

„V rámci silvestrovských oslav v centru metropole policisté zajistili celkem deset osob pro podezření z přestupku a jednu osobu zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ uvedla policejní mluvčí k oslavám konce roku. Právě při řešení přestupku na Václavském náměstí napadl muž policistu, ten skončil se zraněním hlavy v nemocnici, řekla už dřív. V ulici Ve Smečkách někdo dělobuchem rozbil více než třicítku oken ve vnitrobloku. Porušení vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky policisté řešili podle ní s desítkami lidí, po půlnoci už to bylo obtížné kvůli velkému počtu lidí, kteří zákaz nerespektovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…