Zakázat Vánoce? Jediné řešení - odejít z EU. Už toho bylo dost, míní poslanec

10.12.2021 17:29

Poslanec Radek Rozvoral (SPD) se ohradil proti uniklému návrhu evropské komisařky pro rovnost Heleny Dalliové, který vyzýval, aby se v rámci inkluzivního směřování Unie přestala používat slova jako „Vánoce“ či „křestní jména“. „V Evropské unii vládne parta ideologických šílenců, kteří ničí tisícileté tradice!“ odmítá podobné návrhy Rozvoral. Řešení je podle něj jen jedno.

Zakázat Vánoce? Jediné řešení - odejít z EU. Už toho bylo dost, míní poslanec
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Poslanec upouštění od slov, jako jsou „Vánoce“, „vánoční svátky“ či oslovení „dámy a pánové“ pod taktovkou jedné z eurokomisařek považuje za nepřijatelné. „Je neuvěřitelné, jaké šílenosti si na nás Evropská unie vymýšlí,“ odmítá návrh s tím, že právě křesťanství starý kontinent a jeho národní státy „vděčí za svou současnou podobu, kulturu, historii a tradice“.

„Nyní ale dochází na naše slova, že EU nepomáhá, ale škodí, a proto je důležité bránit suverenitu České republiky. Jediným řešením je vystoupení ČR z EU, nebo nás Brusel svým centralismem, klima hysterií, imigrací, islamizací a sluníčkářským neomarxismem zničí,“ varuje Rozvoral.

Návrh maltské eurokomisařky pro rovné příležitosti Heleny Dalliové pak vnímá jako něco, co nejenže ruší konvence a slova, jež byla dosud používána, interní dokument je podle poslance „v rozporu se zdravým rozumem“.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Dokument Evropské komise určený pro komisaře a byrokratický aparát Komise, který byl součástí návrhů inkluzivních plánů předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, v předmluvě od Dalliové vybízel, aby se nepoužívala rodová jména, když se jedná o více pohlaví (například policisté). Rovněž se stavěl pro útlum oslovení „slečna“ nebo „paní“, pokud se nejedná o přímé příjemce sdělení. Místo „dámy a pánové“ by se prý mělo používat „drazí kolegové“ (což ale v češtině z hlediska záměru tvůrců vzhledem k rodům v plurálu nedává smysl).

Co se týče Vánoc, eurokomisařka doporučovala hovořit o nich pouze jako o „svátcích“, jelikož prý ne každý slaví křesťanské svátky. V dokumentu zaznělo, že problémové může být i spojení „křestní jméno“.

Eurokomisařka dokument po úniku do italského listu Il Giornale stáhla s tím, že ještě dozná změn.

Rozvoral se proti návrhu ohrazuje s tím, že je „plně v rozporu s tím, co nám předávali naši předkové jako součást našich národních dějin, spjaté s českou literaturou a českou minulostí“. „Česká republika je naše vlast, za kterou jsme zodpovědní, a je naší povinností ji jako suverénní stát předat našim dětem. Budeme se mít dobře jen tehdy, pokud k ní budeme chovat lásku a svědomitě o ni pečovat. K tomu nás zavazuje i úcta k našim předkům, kteří pro svou vlast umírali, bojovali s nepřáteli, neboť jako vlastenci cítili odpovědnost za svůj domov. Tahle země musí patřit Čechům, a ne elitám vyznávajícím scestné ideologie a upozaďující vše národní. Nebudeme se podrobovat diktátu EU,“ ohradil se prostřednictvím příspěvku na sociální síti Facebook.

Snaha Evropské komise kromě mnoha politiků pobouřila i jindy k EU nekritického papeže Františka, jenž připomenul, že podobné snahy, jaké se odrážejí v návrzích uvnitř Evropské komise, již dříve zkoušeli zavést i nacisté.

„Mluvíme o něčem, co nikdy v historii nefungovalo. Mnoho diktátorských režimů se o to pokoušelo. Myslím tím Napoleona, nacisty a komunisty,“ odmítl papež podobné úvahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…