Zakázka na školní covid testy se neruší. Ohlásil to Hamáček

22.02.2021 22:31

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že kabinet nezrušil zakázku na dodavatele samotestů pro školáky, kterými je podmíněn návrat žáků do školních lavic od 1. března. Vláda podle jeho slov nezměnila usnesení, kterým vnitru nákup uložila, informují Novinky.

Zakázka na školní covid testy se neruší. Ohlásil to Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti. Testy mají pomoci vrátit děti do škol.

„Vláda nijak nezměnila příslušné usnesení ani zakázku nezrušila,“ napsal ČTK místopředseda vlády Hamáček.

Vnitro v pátek oznámilo vítěze soutěže na dodavatele testů pro školáky, stala se jím firma Tardigrad International Consulting. Server Seznam Zprávy v sobotu uvedl, že vítězná společnost nesplnila podmínky tendru a že ze soutěže ministerstvo vyřadilo firmu Chironax, která podala výhodnější nabídku.

Premiér Andrej Babiš následně oznámil, že bude chtít tendr vysvětlit, a později dodal, že bude požadovat jeho zrušení.

Hamáček postup ministerstva hájí. Serveru Aktuálně.cz řekl, že Chironax byl vyřazen kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané lidi. Server uvedl, že firma má blízko ke stíhanému lobbistovi Tomáši Horáčkovi.

Celý text ZDE.

Vicepremiér Hamáček zároveň řekl, že společnost meziresortní výběrová komise vyřadila i proto, že na ni vyvíjela „nestandardní“ nátlak. „Při opakovaných telefonátech ekonomickému náměstkovi Ministerstva vnitra se odkazovali na komunikaci s premiérem,“ řekl.

Později oznámil, že se jeden z členů komise obrátil kvůli nátlaku na policii. Babiš předchozí komunikaci s firmou odmítl. Vítěznou firmu označil za podivnou.

V neděli premiér řekl, že by uvítal, kdyby byl zveřejněn zápis z jednání výběrové komise. Spor s Hamáčkem označil za zbytečný. Zároveň řekl, že by bylo nejlepší, kdyby stát testy koupil přímo od čínského výrobce.

 

 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…