Zakázky na magistrátu byly až o 60 procent předražené, odhalila kontrola

13.03.2012 21:52

Praha na zakázkách nešetří. Kontrola zjistila, že celkově mohly být předraženy kontrakty až za dvě a půl miliardy korun. Problematické jsou především tři stavby vodovodní a kanalizační sítě za 360 milionů korun. Kontrola ukázala, že byly předraženy až o 60 procent.

Zakázky na magistrátu byly až o 60 procent předražené, odhalila kontrola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

TOP 09 se na pražském magistrátu pustila do kontrol. Nechala prověřit projekt modernizace vodovodní a kanalizační sítě v oblastech Radotín, Velká Chuchle a Stodůlky za 360 milionů korun. Ukázalo se, že reálná hodnota by mohla být až o 136 milionů nižší.

„První tři, které jsme vzali, jsme zkontrolovali. Rada jako taková schvaluje vítěze zakázek, a vzhledem k tomu, že jsme tedy byli noví, nepřipravovali jsme tato výběrová řízení ani poklady k nim, chtěli jsme mít jistotu, že neschválíme něco, s čím bychom nemohli souhlasit,“ vysvětlil náměstek pražského primátora za TOP 09 Pavel Richter namátkové kontroly. „Nechali jsme si tudíž udělat oponentní posudek na ten první případ a vyšel pro nás dost znepokojivě. Tak jsme udělali další a další; zatím jsme stihli udělat tři,“ řekl v Ozvěnách dne.

Ušité na míru

Richter tvrdí, že průběh soutěží byl připraven na míru určitým firmám. „Většina těchto zakázek byla dělána v tzv. režimu sektorového zadavatele. To znamená, že zadavatel může omezit počet účastníků jednotlivého řízení. Bylo osloveno zhruba kolem 20 firem a z nich se vylosovalo pět účastníků, kteří byli osloveni s tím, aby předložili nabídku,“ dodal.

Těmito zakázkami však TOP 09 na radnici ještě neskončila. Chystá se prověřit i další kontrakty a je připravena podat trestní oznámení. Podezřelé zakázky buď zruší, nebo se s dodavateli dohodne na jiných podmínkách.

„Musíme to konzultovat s právníky, protože zákony o veřejných zakázkách jsou poměrně komplikované. Tak nevím, jestli se nám to úplně všude povede. Ale z důvodu úspory času a administrace by bylo možná lepší zkusit se dohodnout s některým dodavatelem na slevě. Ale jestli je to právně únosné, to je na právníky,“ upřesnil Richter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…