Zakázky předražené nebyly, hájil se před soudem exšéf zařízení služeb

21.11.2012 21:15

Bývalý šéf Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV) Milan Kocík ve středu stanul před Obvodním soudem pro Prahu 10. Kauza se týká předražených zakázek, na nichž je údajně i jeho podíl viny. Vše ale odmítl.

Zakázky předražené nebyly, hájil se před soudem exšéf zařízení služeb
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

Milan Kocík je viněn z předražení několika veřejných zakázek o téměř sedm milionů korun. Svou vinu před soudem odmítl. Verdikt ve středu nepadl, soud kvůli výslechu znalců jednání odročil na leden.

Kocík podle obžaloby podepsal smlouvu na rekonstrukci a dostavbu hotelu Vltava na Písecku, ale i na vybavení jeho interiéru, která prý byla předražená o více než šest milionů. Dodání kuchyně a vybavení dvou počítačových pracoven v sídle ZSMV pak podle státního zástupce Marka Bodláka stálo zhruba o 700.000 korun více.

Cena vybavení kuchyně o rozměrech čtyři krát čtyři metry se vyšplhala na 426.000 korun, vybavení dvou počítačových místností na zhruba milion a půl.

Cenu porovnával s nákupem své kuchyně doma

"Jsem přesvědčen, že to předražené nebylo," trval na svém u soudu Kocík. Cenu přitom porovnával s nákupem kuchyně k sobě domů, kterou prý pořídil za čtvrt milionu. Bývalý šéf pražské cizinecké policie ihned dodal, že vybavení nebylo nijak luxusní, podle něho šlo o standard.

"Jsem přesvědčen, že investované peníze odpovídají kvalitě," uvedl k obvinění z předražení dostavby a nákupu vybavení hotelu. Hájil se také tím, že s veřejnými zakázkami do té doby nepřišel do styku, pracoval předtím totiž 28 let u policie a nikdo z podřízených jej o ničem zvláštním neinformoval. Do čela ZSMV se Kocík dostal v roce 2009, o rok později jej odvolal z vedoucí pozice tehdejší ministr vnitra Radek John. Poté odešel pracovat do hotelu Vltava, kvůli němuž čelí obvinění, letos v srpnu se pak vrátil do ZSMV.

U soudu jako svědek vypovídal také Ondřej Závodský, tehdejší ředitel právního úseku. "Bylo nám zcela zřejmé, že se tam dějí protiprávní aktivity," uvedl. Podle něho bylo podezřelých zakázek několik desítek, a proto se obrátil na policii. Nevidomému právníkovi pak chodily výhružné anonymy, byl také na čas sesazen na pozici řadového referenta. Později získal své místo zpět, za odvahu jej ocenil i Nadační fond proti korupci.

Policie spolu s Kocíkem stíhala i jeho bývalého náměstka Milana Pešku, jeho případ se však dnes v hlavním líčení neřešil. Někdejšímu manažerovi soud za předražení jedné z etap rekonstrukce hotelu Vltava a interiéru lovecké chaty Na Tokáni o téměř čtyři miliony vyměřil dvouměsíční podmíněný trest bez veřejného projednání. Žalobce ani Peška se neodvolali, trest tak nabyl právní moci.

Kocíkovi soud neveřejně uložil o dva měsíce více, ten si však proti rozhodnutí podal odpor, a proto dnes stanul před soudem. Soudce Ondřej Lázna dvojici potrestal za porušování povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Kocíkovi hrozí až tříleté vězení, Peškovi hrozilo nejvýše šest měsíců za mřížemi. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…