Zákon o Havlovi schválen. Kubera: Uctili jsme tím svobodu

29.02.2012 11:48

Senátoři schválili vládní návrh zákona o zásluhách zemřelého exprezidenta Václava Havla. Návrh podpořilo padesát dva členů horní komory, jeden byl proti.

Zákon o Havlovi schválen. Kubera: Uctili jsme tím svobodu
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

"Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii." Tak zní text zákona, který již úspěšně prošel jednáním vlády, Poslanecké sněmovny a dnes ho posvětil i Senát.

Senátor za ODS Jaroslav Kubera v ČT těsně po hlasování uvedl, že zákon je podle něho správný a na možnou kritiku, že je příliš stručný, reagoval slovy, že se ani jinak napsat nedal.

"Je to spíš taková deklerace, že svoboda je pro nás cenná a že si ji vážíme a nechtěl bych se dožít toho, že bychom o ni přišli," uvedl Kubera. Ten by však už měl problém s přejmenováním ruzyňského letiště po Václavu Havlovi, jak občas zaznívá. Podle jeho slov by si to nepřál ani sám Havel.

"Jsem primátor a vím, co všechno obnáší změna adresy. Jsou to obrovské náklady pro jednotlivce i firmy," doplnil senátor.

Se zanesením Havlových zásluh do legislativy souhlasilo 52 senátorů. Proti zvedl ruku pouze Václav Homolka z KSČM, 22 senátorů bylo hlasování nepřítomno. Zdrželo se 6 členů horní komory: Eva Richtrová a Petr Vícha (oba z ČSSD), Jaroslav Kubera z ODS a tři senátoři KDU - ČSL, Jiří Čunek, Petr Pithart a Václav Koukal.

"Podobné zákony považuji za nesmyslné a tak jsem se této taškařice nezúčastnil. Zákon bez problému prošel. No nic, další legislativní nesmysl. Zákon nám ukládá si myslet, že Václav Havel se zasloužil o stát," uvedl na svém facebookovém profilu senátor Petr Pakosta, který počátkem ledna vystoupil z ODS. Ten nedávno pro ParlamentníListy.cz řekl, že nynější ODS podléhá levičáckému populismu, namísto aby reprezentovala tradiční pravicové hodnoty (více ZDE).


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…