Zákon o státní službě stále v přípravě. Babišův náměstek popsal komplikace

09.03.2014 16:16

Koaliční strany stále jednají o základní podobě služebního zákona, přestože přislíbily do poloviny března představit jeho paragrafové znění. Zatím není domluvena ani zásadní otázka, na které úředníky a instituce se bude zákon vztahovat. „První, co musíte mít, je institucionální rozsah. Na tom se teď pracuje, během týdne by měl být nějaký závěr a pak to můžete propočítat,“ říká náměstek ministra financí Andreje Babiše Lukáš Wagenknecht.

Zákon o státní službě stále v přípravě. Babišův náměstek popsal komplikace
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Spory vedou vládní strany i o výši odměn, tedy zda budou pro všechny úředníky platit tabulkové mzdy, nebo jestli z části zůstanou pro vybraná místa zachovány smluvní platy. Lukáš Wagenknecht v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že průnik, že by měli být dobře odměněni ti, kteří jsou takzvaní specialisté, tam je. „Cíl je společný, najít tu formu, to je druhá věc. Když chceme omezit miliardový outsourcing, tak bez kvalitních lidí ve státní správě to neuděláme. Myšlenka byla taková, že by expert doložil dva, tři roky zpátky, že ten vysoký plat opravdu měl. Protože jsem třeba pochopil, že architekt IT může stát víc, než je největší tabulkový plat na ministerstvu. Tak nám ho dolož a dostaneš smlouvu na dobu určitou - na rok. Pak to tady někdo třeba ještě vyhodnotí, tak proč by to měl být problém?“ říká náměstek ministra Wagenknecht dále v rozhovoru.

Cena za změnu? Zatím neznámá

Zároveň hájí požadavek „mít tvrdé výběrové řízení“. „V počáteční fázi fungování by měla být větší možnost přihlásit se na poptávanou funkci," míní Lukáš Wagenknecht. „Až státní správa bude vybudovaná, tak ať vše funguje v rámci pravidel, ať se vybírá v rámci systému. Ale nejsem si jistý, jestli v tuto chvíli všechny ty kvalitní lidi najdeme tady,“ říká.

Kolik bude stát přezkoušení úředníků, náměstěk zatím neví a nechce odhadovat. Nejprve je třeba, aby se koalice shodla na znění návrhu zákona. „Kdybyste řekli, že se bude změna parametru úředníků týkat pouze 15 tisíc úředníků, tak ten procentuální dopad bude menší, než když to bude 100 tisíc úředníků,“ říká v rozhovoru Lukáš Wagenknecht.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…