Zákony nám ráj na zemi nepřinesou, říká ombudsman

25.08.2013 13:40

Hostem Otázek Václava Moravce České televize byl ombudsman Pavel Varvařovský. Ten mimo jiné poznamenal, že rostoucí počet stále podrobněji rozepsaných zákonů situaci v Česku nezlepší. Nevěří v to, že nová politická reprezentace situaci nějak zásadně změní, poznamenal ochránce práv.

Zákony nám ráj na zemi nepřinesou, říká ombudsman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

„Pokud se totiž nezmění smýšlení lidí, pokud se nezmění věci, které souvisí spíše s morálkou či náboženstvím, tak nám sebelepší zákony nepomohou. Pokud někdo věří, že tady nová politická reprezentace nastolí ráj na zemi, tak já to nikomu neberu, ale já tomu nevěřím,“ poznamenal v pořadu Varvařovský, který připomněl, že čeští poslanci za sebou nechávají řadu legislativních dluhů.

Již více než dvě desítky let čeká Česko např. na zákon o stávce. Dalším dluhem je zákon o státní službě. Vláda Petra Nečase ho sice připravila, ale zákon kvůli rozpuštění sněmovny tzv. spadne pod stůl. Varvařovský toho ale nelituje, protože zákon v této podobě považuje za nekvalitní.

V pořadu si také posteskl, že kvůli politickým turbulencím z posledních měsíců nemá partnera k jednání. Sněmovna končí, v krátkém čase se ocitly hned dvě vlády v demisi a ombudsman neměl s kým jednat o svých návrzích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …