Zakopaný pes je na ministerstvu, rozjel se v ČT hejtman Kuba. Nedošla jim prý věc, kterou by si spočítal i žák 3.B

27.01.2021 21:20

Termínů na očkování proti covidu-19 je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) o něco méně, podle něj to však neznamená nutné přerušení vakcinace. S tím nesouhlasí jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS); některé kraje už kvůli nedostatku očkovací látky ruší lidem rezervace. „Ministr Blatný by měl lidem raději říkat na rovinu, jak se věci mají,“ uvedl Kuba v pořadu Interview na ČT24, že s tím by si poradil i žák 3. B. Situaci nepřidává ani to, že na ministerstvu „se střídají lidé jak na orloji“.

Zakopaný pes je na ministerstvu, rozjel se v ČT hejtman Kuba. Nedošla jim prý věc, kterou by si spočítal i žák 3.B
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin kuba

Že bude nutné pozastavit očkování, to bylo podle jihočeského hejtmana jasné minimálně dva týdny zpátky. „Jsem překvapen, že se to řeší jako mimořádná zpráva. Už tři nebo dvě neděle říkám panu ministrovi, aby lidé byli na rovinu seznámení s tím, že na začátku února bude vakcín tak málo, že nebude možné přeočkovávat a k tomu spouštět nové termíny,“ uvedl hejtman Kuba.

„My jsme proto žádné nové termíny nespouštěli. Otevřeme je ve chvíli, kdy budeme mít jistotu, že vakcíny máme v mrazáku,“ pokračoval Kuba, podle nějž tento postup byl velmi správný. „Už v pátek se totiž zjistilo, že nedostaneme šest krabic vakcín, což je kolem 7000 vakcín, ale pouze tři krabice,“ uvedl, že se tak vyvarovali obvolávání minimálně 3000 seniorů, že pro ně nejsou očkovací látky.

Příčinou těchto problémů je resort zdravotnictví a Babišův kabinet. „Zakopaný pes je na ministerstvu zdravotnictví, nešťastné to s námi nešťastně komunikuje, a na vládě, která nešťastně komunikuje s lidmi,“ řekl bez rozmýšlení Kuba, že byly nesmyslně vypisovány 15. ledna termíny na registrace očkování, i když nebyly pokryty vakcínou. „To by si spočítal i žák 3. B,“ podotkl jihočeský hejtman.

Vyloučil, že by za situací mohla špatná koordinace krajů. „Je ale pravdou, že pro kraje je situace velmi problematická, když jeden týden čekají vakcín šest krabic a dostanou tři, a druhý týden to samé. Jsme v situaci, kdy jen tak tak zvládáme přeočkovat,“ doplnil předseda Asociace krajů.

Ministr Blatný dnes prohlásil, že si však nemyslí, že by v Česku byl nedostatek vakcín tak velký, aby se očkování přerušilo. Ale Kuba zopakoval: „Tomu už nerozumí nikdo. At se přijede podívat do jižních Čech. Tady je nedostatek vakcín takový, že se očkování musí přerušit.“ A situace je podobná v mnoha dalších krajích, kde pro nedostatek vakcín nemohou otevirat nové očkovací termíny.

„Jestliže chceme řídit tak velkou operaci, je nutné říkat lidem na rovinu, jak to bude, a nevytvářet zbytečný chaos. Na ministerstvu se střídají lidé jako na orloji, to procesu nijak neprospívá,“ zdůraznil Kuba opakovaně. Nyní se zde hraje „hra na velké očkování“. „Teď tu řádově očkujeme pár tisíc lidí a je okolo toho takový humbuk,“ podotkl Kuba – a že to hlavní nás teprve čeká a bude třeba výrazně navyšovat kapacity.

Pokud vakcíny dorazí, půjde podle něj očkování velmi rychle. „Máme připravena očkovací centra, jakmile nám přijde vakcína, jsme schopni očkovat kolem 6 až 8 tisíc lidí denně, proočkovat první skupinu by nám trvalo pouze dva nebo tři dny,“ upřesnil jihočeský hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…