Žaloba bude, vzkazuje Fiala. A Bartoš se přidal

10.12.2021 14:32

Poté, co prezident Miloš Zeman potvrdil dlouhodobé spekulace a oznámil, že nejmenuje Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí, vzkázal premiér Petr Fiala, že podá avizovanou kompetenční žalobu a celá věc tak skončí u Ústavního soudu. „Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády,“ řekl rozhodně Fiala s tím, že je připraven.

Žaloba bude, vzkazuje Fiala. A Bartoš se přidal
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Zemanovo rozhodnutí o nejmenování jednoho z navrhovaných kandidátů se propíralo v posledních třech týdnech a nejčastěji skloňovaným jménem byl právě kandidát na šéfa resortu diplomacie Jan Lipavský. Premiér Fiala i další členové budoucí vlády již předem avizovali, že si budou za všemi jmény stát, prezidentovi neustoupí a celou věc klidně budou řešit kompetenční žalobou.

Když v pátek Zeman oznámil, že Lipavského opravdu nehodlá jmenovat, Fiala mu vzkázal, ať se připraví na spor u Ústavního soudu. „Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ reagoval Fiala podle informací serveru Seznam zprávy.cz.

Prezident trvá na tom, že mu ústava neukládá povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. „Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách. Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,“ komentoval situaci sám Lipavský.

Za Lipavského se postavili i ostatní členové vznikajícího kabinetu, kteří shodně tvrdí, že ústava naopak v parlamentní demokracii povinnost jmenování prezidentovi ukládá.

„Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty ‚kádrovat‘, s čímž souhlasíme. Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojíme, stejně jak to deklaroval premiér Fiala. Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje koaliční program vznikající vlády,“ reagoval šéf Pirátů Ivan Bartoš podle informací serveru Novinky.cz.

„Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl. Dle koaliční dohody je složení vlády tak, jak jej navrhl premiér Petr Fiala, jediným možným řešením,“ dodal Bartoš. 

„Nechť Ústavní soud díky kompetenční žalobě vymezí ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. Je to potřeba,“ přidala se předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Už dopředu jsme deklarovali, že nebudeme naše kandidáty měnit, a proto nám nezbývá než podat proti tomuto rozhodnutí kompetenční žalobu,“ uvedl taktéž budoucí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle nějž je Lipavský kvalitní kandidát. Zeman Lipavskému vyčetl jeho přístup k Izraeli nebo V4 a také údajnou nízkou kvalifikaci pro post ministra zahraničí.

„Budeme tedy muset přistoupit ke kompetenční žalobě tak, jak jsme avizovali, aby v této sporné otázce bylo jednou pro vždy jasno,“ potvrdil také šéf lidovců Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…