Žaloba na Bartoše. Školám nenechal proplatit traktor, protože Agrofert

02.11.2023 18:31

Ministerstvo pro místní rozvoj vedené Ivanem Bartošem (Piráti) stojí před problémem. Představitelé Moravskoslezského kraje a Středočeského kraje se rozhodli resort zažalovat, neboť nesouhlasí s tím, že ten odmítl proplatit dotace pro odborné školy. Úředníci ministerstva se totiž domnívají, že došlo k porušení zákona o střetu zájmů – a to kvůli Agrofertu.

Žaloba na Bartoše. Školám nenechal proplatit traktor, protože Agrofert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Odborné školy v Moravskoslezském kraji a Středočeském kraji si totiž nechaly dodat dva traktory a nakladače vyrobené dceřinou společností holdingu Agrofert. Jak píše server CNN Prima News s odvoláním na iRozhlas.cz, dodávka byla realizována v době, kdy byl premiérem Andrej Babiš (ANO). Právě proto si úředníci resortu pro místní rozvoj myslí, že došlo k porušení zákona o střetu zájmů. Kraje však takové tvrzení odmítají. 

Jednou ze škol je bruntálská odborná škola; to, že žalobu podává i Středočeský kraj, potvrdil mluvčí kraje David Šíma. „V současné době škola připravuje podklady pro správní žalobu, kterou by měla podat v průběhu listopadu,“ sdělil.

Ministerstvo pro místní rozvoj již v minulosti avizovalo, že během výběrových řízení nechce finančně podpořit projekty s cenou pohybující se okolo 40 milionů korun. V případě již vyplacených peněz požadovalo vrácení. Mluvčí společnosti Agrofert, která stroje školám či obcím dodávala, Pavel Heřmanovský k celé věci uvedl, že veřejné zakázky proběhly zcela v souladu se zákonem. Údajný rozpor s legislativou odmítl také Andrej Babiš.

Nejvíce se rozhodnutí dotklo Středočeského kraje, kdy se škrty měly týkat zakázek dohromady za 18 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …