Žaloba na Klause rozdělila ČSSD: Nedorozumění a strach

27.02.2013 8:04

Sociální demokraty v Senátu rozděluje postoj k ústavní žalobě na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Zatímco někteří, třeba Jiří Dienstbier, návrh ochotně podepsali a ještě ho srdnatě hájí v televizních debatách, jiní jsou zdrženlivější. Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák pak svým kolegům v Senátu vzkázal, že vůbec netuší, co je velezrada.

Žaloba na Klause rozdělila ČSSD: Nedorozumění a strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Mezi hlavní propagátory ústavní žaloby na Václava Klause patří senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Ten ji dokonce šel hájit do televizní diskuse Události, komentáře. Kromě něj se pod žalobu podepsali například František Bublan, Miroslav Antl, nebo Alena Gajdůšková.

Ve svém postoji k žalobě pro velezradu se však rozchází i sama ČSSD. Chování Jiřího Dienstbiera nepříjemně překvapilo například jeho senátního kolegu Zdeňka Škromacha. Ten Dienstbierovi připomněl, že v ČSSD existovala neformální dohoda, že o postoji k návrhu na žalobu se rozhodne až na středečním zasedání senátorského klubu. „Velmi mě překvapuje, že místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier tuto dohodu nerespektuje,“ uvedl Škromach.

Z ostatních sociálních demokratů se jednoznačně proti návrhu obžalovat prezidenta postavil poslanec Vítězslav Jandák. „Já bych to nikdy nepodepsal. Nevím, jestli si kolegové dovedou představit, co to je velezrada,“ řekl Jandák v pořadu Interview ČT.

Pro Lidové noviny poskytl vyjádření i předseda Senátu Milan Štěch. Podle něj není jisté, jakou má žaloba šanci na úspěch. „Nejsem vnitřně přesvědčený, že zvládneme předložit dostatek důkazů,“ říká. On sám návrh na obžalobu prezidenta nepodepsal, byť připouští, že část senátorů ČSSD tento nápad podporuje.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …