Žaloba na Zemana. Pavla Zemana. Ohrozil prý důvěru

02.11.2021 8:32

Končící ministryně spravedlnosti za hnutí ANO vyrazila k dalšímu útoku na někdejšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Má za to, že Zeman ohrozil důvěru veřejnosti ke státním zástupcům.

Žaloba na Zemana. Pavla Zemana. Ohrozil prý důvěru
Foto: screen: ČT24
Popisek: Pavel Zeman

Pavel Zeman se znovu ocitl v hledáčku končící ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která někdejšího šéfa všech žalobců v minulosti kritizovala. Tentokrát konstatovala, že Zeman ohrozil důvěru, kterou veřejnost vkládá do státních zástupců. A podala kárnou žalobu

Návrh na potrestání Pavla Zemana podaný Benešovou projedná Nejvyšší správní soud ještě během listopadu.

„Kárná žalobkyně konstatuje, že jednání kárně obviněného obecně považuje za závažné, neboť vede k ohrožení důvěry veřejnosti v nestrannost činnosti státního zastupitelství, která je přitom jednou z jeho základních hodnot,“ uvedla Benešová v návrhu na zahájení kárného řízení.

Co jí vedlo k takto ostrému výroku? Skutečnost, že Zeman před několika lety vstupoval do sporu o pozemky na Třeboňsku. Snažil se přimlouvat za svého kamaráda, který o pozemky usiloval.

„Případ přímo souvisel s trestní kauzou, ve které Pavel Zeman jakožto nejvyšší státní zástupce následně podával třikrát dovolání k Nejvyššímu soudu. Výsledný rozsudek pak vyhovuje i jeho známému,“ napsal k tomu server.

Benešová v žalobě navrhuje snížení Zemanova platu o 15 procent na půl roku. Zeman se k informacím serveru odmítl vyjádřit, ale již dlouho opakuje, že se žádného nežádoucího jednání nedopustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…