Žalobce dnes zřejmě zveřejní, zda rozhodl v kauze Čapí hnízdo

02.09.2019 6:30

Pražské městské státní zastupitelství dnes zřejmě zveřejní, zda rozhodlo v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, v níž je jedním z obviněných i premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády řekl, že jestli existuje spravedlnost, státní zástupce zastaví jeho stíhání. Pokud by žalobce podal obžalobu, Babiš by z čela vlády neodešel, připomíná ČTK.

Žalobce dnes zřejmě zveřejní, zda rozhodl v kauze Čapí hnízdo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Lhůta pro rozhodnutí skončila v sobotu, ještě v pátek nebylo podle mluvčího státních zástupců Aleše Cimbaly jasné, zda bude prodloužena. Pokud prodloužena nebude, může dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch podle trestního řádu rozhodnout více způsoby. Kromě podání obžaloby může také trestní stíhání zastavit, postoupit případ jinému orgánu, nebo případ vrátit k došetření policii.

„Lze předpokládat, že v pondělí by mohla být zveřejněna informace,“ řekl před víkendem Cimbala. Pokud by rozhodnutí padlo, státní zastupitelství by podle něho zatím nesdělovalo jeho obsah. Vzhledem k tomu, že má spis přes 20.000 stran, může podle informací ČTK trvat i více dní, než bude rozhodnutí rozesláno účastníkům, případně soudu.

Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení. Stíhání čelí kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce ale loni v květnu vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

Část opozice dlouhodobě považuje za neúnosné, že má Česko trestně stíhaného premiéra. Pokud by se musel obhajovat před soudem, mluví o mezinárodní ostudě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…