Žalobce opět vrátil policii k došetření kauzu exministra Kocourka

20.11.2012 17:20

Žalobce podruhé vrátil policii k dalšímu vyšetřování případ bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka a jeho matky. Policie je viní z poškozování věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při Kocourkově rozvodu s manželkou. ČTK to dnes řekl žalobce z Okresního státního zastupitelství Praha-západ Ondřej Šmelhaus.

Žalobce opět vrátil policii k došetření kauzu exministra Kocourka
Foto: Repro ČT
Popisek: Exministr Martin Kocourek na tiskové konferenci

Policie původně navrhla žalobci zastavení trestního stíhání obou obviněných. Důvodem je prý to, že nezískali souhlas se stíháním od exmanželky, který podle zákona potřebují. Státní zástupce jim ale případ už dříve vrátil, aby zjistili, zda se tato podmínka vztahuje i na případ již bývalých manželů. Kriminalisté pak předali žalobci spis podruhé se stejným požadavkem a Šmelhaus jim jej nyní opět vrátil. "Tvrdí se tam (ve spisu), že ty osoby byly v nějakém poměru, ale ne vše koresponduje, a to je potřeba prověřit," potvrdil ČTK žalobce informace deníku Právo.

Odkloněné peníze

Kvůli "odklonění" milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Zatím však stále sbírá a vyhodnocuje podklady. Detektivové se zabývají samotným původem peněz. Policie vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Kocourek však vždy jakoukoli vinu odmítal.

Kauzu, která vyvrcholila jeho odchodem z vlády, zahájila loni v listopadu zpráva Mladé fronty Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments (KI). O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.

Exministrova bývalá manželka na Kocourka podala také žalobu. Domáhala se poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Nakonec ji však vzala zpět, svůj krok tehdy nijak nezdůvodnila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…