Žalobce pomohl americkému exšéfovi Tatrovky. Teď spoléhá na jeho svědectví proti Bartákovi

06.03.2014 18:51

Jak důvěryhodný může být svědek, který v jedné kauze figuruje jako obžalovaný a ve druhé jako svědek obžaloby? Jinou, ale taktéž zcela kardinální, otázkou pro fungování nezávislé české justice je to, zda je normální, aby jeden žalobce dozoroval případ, kde mu figurují svědci - a zároveň měl tentýž člověk na starosti jinou kauzu, kde tito svědci vystupují jako možní podezřelí.

Žalobce pomohl americkému exšéfovi Tatrovky. Teď spoléhá na jeho svědectví proti Bartákovi
Foto: acr.army.cz
Popisek: Vojenský vůz Tatra

O co jde? Jedná se o případ bezprecedentního tunelování Tatry jejími americkými majiteli, zejména Ronaldem Adamsem, to vše za přihlížení dozorčí rady Tatry v čele s jejím předsedou Williamem Cabanissem. Dozorčí rada přitom nese za takovéto počínání přímou odpovědnost. Tatrovka minulý rok skončila v bankrotu a čelila nájezdu exekutorů.

Kvůli tomu podal trestní oznámení známý protikorupční advokát a bývalý elitní policista Václav Láska. Adams přitom navíc ještě nedávno stál jako obžalovaná persona před brněnským soudem v prakticky té samé kauze, v jaké dnes figuruje jako klíčový muž žalobce Dušana Táborského. Soud pod Špilberkem ho však obvinění zprostil pro nedostatek důkazů. Což znamená, že se skutek, za který stál před soudem, mohl stát. Soud však postupoval podle zásady římského práva „in dubio pro reo“, tedy v případě pochybností ve prospěch obžalovaného.

Jednou aktivní, podruhé ne

Nyní se Táborský podle informací, které ve čtvrtek přinesl deník Právo, odmítl zabývat stížností Lásky proti policejnímu ukončení šetření systematického vyvádění peněz z Tatrovky a smetl ze stolu i jeho stížnost, co by nedůvodnou. „Vyžádal jsem si spis k přezkoumání, ale nejsou zde žádné nové skutečnosti, které by vedly k závěru, že by bylo možné v prověřování této trestní věci pokračovat,“ uvedl pro Právo Táborský.

Zatímco Adams už před soudem svědčil jako svědek v kauze údajné korupční aféry „Barták a Smrž“, Cabaniss, bývalý ambasador USA v Praze, se do Prahy chystá svědčit proti exministru obrany Martinu Bartákovi a zbrojíři Michalu Smržovi za dva týdny.

Rozhodnutí KSZ Ostrava, přidělit případ tunelování Tatry zrovna Táborskému, vzbuzuje mezi odbornou veřejností i mezi jeho kolegy ve vínově lemovaných talárech přinejmenším vážné pochybnosti. Z důvodů profesní kolegiality však nikdo z oslovených žalobců nechtěl mluvit na jméno. „Já bych si něco takového rozmyslel, raději bych na místě nadřízeného kauzu dal někomu jinému. Teda, pokud bych si mohl mezi svými podřízenými vybírat,“ sdělil redakci ParlamentniListy.cz žalobce ze středních Čech. Rozpaky neskrýval ani jeho severočeský kolega: „Rozhodně se to nestává často,“ řekl žalobce z Podkrušnohoří. 

Dušan Táborský přitom patřil už před rokem 1989 k oporám minulého režimu, když pracoval jako obávaný „Pan Zlý“ na postu komunistického prokurátora. I proto je podezřelé, že jinak jindy velmi aktivní KSZ Ostrava v současnosti v této kauze podezřelého tunelování Tatry opakovaně zametá věc pod koberec tím, že neprovádí dostatečně úkony trestního řízení. Ty jsou přitom v podobných kauzách zcela běžné. Pokud se dozoruje případ praní špinavých peněz, pak bez výpisu z bankovních účtů podezřelých orgány činné v trestním řízení nemají šanci nic zjistit. Přitom právě touto cestou se vydal v této kauze indický CBI (Indický úřad vyšetřování- pozn. red.) a výsledkem bylo trestní stíhání významného funkcionáře Tatry a Cabanissova kolegy Ravindera Rishia.

Tatrovka přitom byla ještě před několika lety jednou z posledních výkladních skříní českého průmyslu a do nástupu amerických majitelů v čele s Adamsem byla v černých číslech, a tudíž profitovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…