Žalobce zamítl stížnost Lessyho proti obvinění ze zneužití pravomoci

14.09.2012 12:57

Městské státní zastupitelství v Praze zamítlo stížnost bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho proti tomu, že ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pomluvy. Podle státního zástupce byly dosud zjištěné skutečnosti důvodem k zahájení Lessyho stíhání pro zmíněný skutek, rovněž souhlasí s jeho právním posouzením. ČTK to sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Žalobce zamítl stížnost Lessyho proti obvinění ze zneužití pravomoci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Lessy skončil ve funkci policejního prezidenta koncem srpna a jen krátce poté, co jej inspekce obvinila. Lessy se ale hájí tím, že loni 6. září, kdy se čin údajně stal, vůbec nebyl v Praze. Na 6. a 7. září si prý vzal dovolenou, protože jeho syn havaroval na motorce, a už den předtím odjel za ním do Ostravy.

Námitka kvůli časovému údaji není zásadní, tvrdí státní zastupitelství

Podle Zenklové ale státní zástupce tuto námitku neshledal pro celkový závěr o důvodnosti stíhání jako zásadní. Podstata skutku nemůže být případnou změnou časového údaje nijak dotčena, i kdyby ke změně došlo v průběhu dalšího dokazování, uvedla Zenklová.

Právě loni 6. září měl Lessy podle inspekce předat své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je dala novináři. Mluvčí je pak údajně na jeho pokyn stejný den dala redaktorovi deníku Právo. GIBS Lessymu klade za vinu, že o získaných informacích nezachoval povinnost mlčenlivosti, čímž porušil zákon.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…